O2 nabídne modem pro chytrou domácnost, z mobilních operátorů bude první

ČTK ČTK
9. 6. 2017 11:40
Přes Smart Box půjde dálkově ovládat zabezpečení domácnosti, světla, vypínat nebo zapínat spotřebiče. Lze také připojit chytrou televizi, herní zařízení, telefon nebo tablet.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Václav Kozák

Praha - Operátor O2 začne v srpnu nabízet vlastní internetový modem pro chytrou domácnost. Vedle wifi routeru nabídne Smart Box ovládání dalších elektronických zařízení v bytech, jako jsou zásuvky, spotřebiče nebo požární hlásiče. Uvedli to dnes zástupci firmy na tiskové konferenci.

"Podle průzkumu má 70 procent českých rodin problém s kvalitou wifi připojení, přestože má dostatečně rychlou přípojku. Zároveň mají obavy z přechodu na chytrou domácnost, kterou mají spojenou s vysokými investicemi a náročnými stavebními pracemi," uvedl ředitel komerční divize O2 Jindřich Fremuth. Firma proto před rokem začala vyvíjet vlastní zařízení.

Přes Smart Box uživatel může dálkově ovládat zabezpečení domácnosti, světla, vypínat nebo zapínat spotřebiče. Přes router je možné zároveň připojit chytrou televizi, herní zařízení, telefon nebo tablet. Modem využívá připojení VDSL 3 o rychlosti až 250 Mbit/s a má vlastní displej pro informování uživatele.

Funkce modemu bude možné ovládat odkudkoliv díky aplikaci v chytrém telefonu uživatele. Smart Box bude stát 3499 korun. Konkurenční operátoři podobně komplexní zařízení nenabízejí. T-Mobile na konci loňského roku uvedl na trh řešení pro propojení auta s mobilem.

O2 má 4,9 milionu mobilních zákazníků a pevné internetové připojení xDSL má 764 000 klientů. Majoritním vlastníkem O2 je investiční skupina PPF Petra Kellnera.

 

Právě se děje

Další zprávy