O2 překvapilo. Vyplatí dividendu třináct korun na akcii

ČTK ČTK
Aktualizováno 11. 3. 2015 9:23
Loni vyplatil telekomunikační operátor, kde majoritu vlastní skupina PPF, o pět korun na akcii více. Ekonomové byli k letošní výplatě dividendy skeptičtí.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Představenstvo operátora O2 navrhlo za loňský rok vyplatit dividendu 13 Kč na akcii. Chce na to použít 4,1 miliardy Kč z loňského zisku a z nerozděleného zisku z minulých let. Vyplývá to z informace pro investory zveřejněné ve středu. Návrh musí schválit valná hromada. Loni firma vyplatila 18 Kč na akcii.

Navrhované datum splatnosti dividendy je 28. května s rozhodným dnem pro uplatnění tohoto práva k 28. dubnu.

Překvapení analytici

Ekonomové byli k letošní výplatě dividendy z nerozděleného zisku skeptičtí. Poukazovali na chystanou půjčku téměř 25 miliard Kč mateřské skupině PPF i návrh na rozdělení společnosti.

"Rozhodně je to pozitivní překvapení pro náš odhad pět až deset korun na akcii či nulovou dividendu," uvedl analytik J&T Milan Vaníček.

Podle Tomáše Tomčányho z Patria Finance by dnes měla přijít pozitivní reakce z trhu. "Šance na výplatu zajímavé dividendy výrazně klesly po nedávném rozhodnutí o dělení společnosti. Navrhovaná výše dividendy představuje dividendový výnos 7,1 procenta k úterní zavírací ceně, což zřejmě přiláká kupce. Na druhé straně, přetrvávající nejistota ohledně dělení společnosti by měla tlumit poptávku po akciích O2," uvedl Tomčány.

Akcie O2 dnes zahájily obchodování prudkým růstem o devět procent na 198 Kč za kus, poté však svůj růst zmírnily na zhruba šest procent.

Z dozorčí rady odchází Mlynář

Vedení operátora nedávno schválilo návrh, aby se od O2 odštěpila nová firma pod názvem Česká telekomunikační infrastruktura (Cetin), která bude vlastnit a provozovat pevné a mobilní sítě a datová centra. Její hodnotu znalec ocenil na 46,9 miliardy Kč a akcie, které nebudou veřejně obchodovatelné, získají všichni akcionáři O2. Rozdělení musí schválit valná hromada.

Dozorčí radu společnosti O2 Czech Republic zároveň opouští její člen Vladimír Mlynář. Dozorčí rada jeho prohlášení projednala a souhlasila se zánikem Mlynářovy funkce k letošnímu 31. květnu.

Investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera získala majoritní podíl 66 procent v O2 od španělské Telefóniky na začátku loňského roku. Cena za transakci byla 63,6 miliardy Kč. V současnosti má přes 83 procent akcií firmy. O2 má téměř 5,1 milionu mobilních zákazníků a provozuje 1,3 milionu aktivních pevných linek.

Největší tuzemské telekomunikační firmě O2 loni klesl čistý zisk o 30 procent na čtyři miliardy korun. Provozní výnosy se snížily o pět procent na 44,7 miliardy korun a provozní zisk OIBDA byl nižší o 13 procent. Důvodem poklesu je transformace firmy a zhoršující se podmínky na trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy