O2 arena získává menší sestru. Halu se podařilo dokončit po dlouhých 15 letech

ČTK ČTK
23. 9. 2019 16:36
Multifunkční aréna O2 universum v Praze 9 je dokončena, první akcí v hale bude čtvrteční koncert skupiny Kabát. Návratnost investice je podle společnosti Bestsport ze skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera, která halu vlastní a provozuje, plánována asi na 16 let. Celkové náklady dosáhly 1,4 miliardy korun.
V Praze se otevírá mutlifunkční a kongresové centrum O₂ universum. | Video: Blahoslav Baťa

Roční režijní náklady generální ředitel společnosti Bestsport Robert Schaffer odhaduje na 50 milionů korun, ke stávajícímu stavu přibude 25 zaměstnanců. 

"Dva roky poté, co začaly první stavební práce, byl dokončen komplex, který v České republice nemá konkurenci. Je unikátní i ve srovnání s prestižními multifunkčními komplexy po celém světě," uvedl Schaffer.

Nový komplex, který navazuje na O2 arenu z jižní strany, má rozlohu téměř 50 000 metrů čtverečních ve čtyřech podlažích. Po dostavbě bude mít až 21 sálů různých velikostí s kapacitou 10 000 návštěvníků. Největší sál s kapacitou 4500 lidí bude využíván i pro pořádání středně velkých koncertů a sportovních utkání. Tribuny budou zatahovací a výška sálu 12,5 metru umožní pořádat například tenisové, basketbalové, florbalové nebo volejbalové zápasy.

Multifunkční centrum vzniklo na místě takzvané "malé arény", která byla postavena ve stejné době jako O2 arena, tedy v letech 2003 až 2004. Tehdejším záměrem bylo mít také tréninkovou plochu, která by se využívala při hokejovém mistrovství světa v roce 2004. Hrubá stavba ovšem byla zakonzervována.

O2 universum by mělo sloužit jako centrum zejména pro pořádání velkých mezinárodních kongresů a firemních akcí. "Díky několika vchodům a členitosti objektu může O2 universum posloužit jak pro konference a firemní setkání pro několik stovek účastníků, stejně tak je po spojení všech prostor vhodné pro kongresy s několika tisíci účastníků. Po zahrnutí stávající O2 areny na všech čtyřech podlažích můžeme hostit akci s účastí až 28 000 návštěvníků," doplnil Schaffer.

První návštěvníky přivítá O2 universum ve čtvrtek, kdy v největším sále A vystoupí česká skupina Kabát. V polovině listopadu se zde uskuteční koncert Pražské filharmonie, která zahraje Beethovenu 9. symfonii. Prvním potvrzeným mezinárodním kongresem je 17. světový kongres anesteziologů WFSA začátkem září 2020, kde se očekává 8000 účastníků.

Na podzim v hale vystoupí například také houslistka Lindsey Stirlingová, dánská rocková skupina Volbeat, jazzový klavírista Herbie Hancock nebo švédská rocková skupina Ghost. "Nové prostory vyzkouší v nejbližších měsících i přední čeští interpreti jako Vojtěch Dyk, Tomáš Klus nebo Ewa Farna," dodal Schaffer.

Skupina PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, strojírenství, biotechnologie, pojišťovnictví, nemovitosti až po zemědělství. PPF působí v Evropě, Rusku, Asii a Severní Americe. Skupina vlastnila ke konci loňského roku aktiva za 45 miliard eur (1,17 bilionu korun).

 

Právě se děje

Další zprávy