Boj o vodu v Česku: Kdo vám ji smí odstřihnout a proč je dobré nakoupit si kbelíky

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
Aktualizováno 17. 8. 2019 7:12
Kdo vám může zakázat čerpat vodu z vodovodu a vlastní studny a kolik porušení takového zákazu stojí? Jaký je rozdíl, když berete vodu z řeky kbelíkem, nebo čerpadlem? A když už jednou smíte čerpat vodu ze studny bez omezení, znamená to, že máte navždy vyhráno? Aktuálně.cz sestavilo odpovědi na otázky, které se v období sucha dotýkají stále většího počtu Čechů.
Hasiči zachraňují býka, který spadl do studny.
Hasiči zachraňují býka, který spadl do studny. | Foto: HZS Pardubický kraj

Soused mi svou studnou "strhl vodu". Jak se bránit?

Bránit se, že studna bere vodu okolí, lze až zpětně po její výstavbě, a to na vodoprávním úřadě. Dokázat to ovšem bývá problém, a pokud úřad dojde k závěru, že vrt je vybudován dle projektu a v souladu s povolením, viník se určuje jen těžko. Je možné namířit stížnost dále ke krajskému úřadu, potažmo se obrátit na soud.

Pokud ke "stržení" vody sousedovou studnou skutečně došlo, odpovědný je studnař.

  • "Vodní zákon stanoví, že osoba, která způsobí při provozní činnosti ztrátu podzemní vody nebo podstatné snížení možnosti odběru ve zdroji podzemních vod, popřípadě zhoršení jakosti vody v něm, je povinna nahradit škodu, která tím vznikla tomu, kdo má povoleno odebírat podzemní vodu z tohoto vodního zdroje, a dále provést podle místních podmínek potřebná opatření k obnovení původního stavu," vysvětluje Horáček.

Náhrada spočívá v opatření náhradního zdroje vody. Není-li to možné nebo účelné, je osoba povinna poskytnout jednorázovou náhradu odpovídající snížení hodnoty tohoto nemovitého majetku, s jehož užíváním je povolení spojeno.

"Nicméně z praktického hlediska je již většinou pozdě a potřebná opatření k obnovení původního stavu bývají v takovém případě již bezpředmětná," upozorňuje právník.

 

Právě se děje

Další zprávy