Boj o vodu v Česku: Kdo vám ji smí odstřihnout a proč je dobré nakoupit si kbelíky

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
Aktualizováno 17. 8. 2019 7:12
Kdo vám může zakázat čerpat vodu z vodovodu a vlastní studny a kolik porušení takového zákazu stojí? Jaký je rozdíl, když berete vodu z řeky kbelíkem, nebo čerpadlem? A když už jednou smíte čerpat vodu ze studny bez omezení, znamená to, že máte navždy vyhráno? Aktuálně.cz sestavilo odpovědi na otázky, které se v období sucha dotýkají stále většího počtu Čechů.
Foto: ČTK

Šetřit vodou je nutnost. Kam až mohou úřady zajít?

Přestože letošní červenec byl oproti loňskému chladnější a deštivější, pro podzemní vodu to podle Českého hydrometeorologického ústavu nestačilo - na některých místech v Česku tak dál ubývá. Obce tak stále častěji apelují na své občany, aby s vodou zacházeli co nejšetrněji.

  • Půdní sucho se na začátku srpna rozšířilo na 75 procent území Česka. Podzemní vody podle hydrometeorologického ústavu nadále zůstávají ze dvou třetin ve stavu mimořádného sucha. Vodohospodáři kvůli úbytku vody v tocích začínají regulovat čerpání z řek a potoků. A ani v průběhu měsíce nelze podle hydrologů očekávat zlepšení.

Zejména menším obcím - které nejsou napojeny na hromadný vodovod, spoléhají jen na své vrty a navíc se potýkají s neukázněnými chataři - ubývají v suchých měsících zásoby pitné vody velkou rychlostí. Řešení situace je ale v jejich případě omezené.

Nicméně vodní zákon, který se týká podzemních a povrchových vod, a také zákon o vodovodech a kanalizacích mluví jasně a úřady se musí postupů, které oba zákony stanovují, držet.

Co všechno si může dovolit vodoprávní úřad a co obec? Jaká práva a povinnosti má v souvislosti s užíváním vody běžný občan?

 

Právě se děje

Další zprávy