O třetí penzijní pilíř není zájem. Ubylo mu 75 tisíc klientů

ČTK ČTK
30. 8. 2015 14:46
Počet lidí, kteří si zřídili penzijní připojištění, klesl na 4,44 milionu lidí. To je o 148 tisíc méně než na konci loňského roku.
Stát na penzijní připojištění a doplňkové spoření letos vyplatil celkem 3,41 miliardy korun.
Stát na penzijní připojištění a doplňkové spoření letos vyplatil celkem 3,41 miliardy korun. | Foto: ČTK

Praha - Penzijní připojištění se státním příspěvkem - takzvaný třetí pilíř penzijního systému - mělo na konci letošního prvního pololetí méně účastníků. Jejich počet klesl na 4,44 milionu lidí, tedy o 148 tisíc méně než na konci roku 2014.

Doplňkové penzijní spoření, které je od roku 2013 nahradilo, má 291 tisíc lidí. To je o 73 tisíc více než loni v prosinci. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

Stát na penzijní připojištění a doplňkové spoření letos vyplatil celkem 3,41 miliardy korun. Objem příspěvků účastníků v tomto období činil 16,2 miliardy korun. Průměrný měsíční příspěvek účastníka mírně stoupl - oproti loňsku se zvedl o čtyři koruny na 583 korun. Ministerstvo financí napočítalo na konci roku 1,36 milionu penzijních připojištění, na něž v jeho průběhu alespoň jednou přispěl zaměstnavatel.

Vyšší výdělek, ale menší jistota

Podle údajů Asociace penzijních společností vzrostl také počet účastníků spoření v důchodových fondech druhého pilíře. Lidí v něm přibylo i přesto, že ho vláda k 1. lednu příštího roku zruší. Spoření v důchodových fondech druhého pilíře mělo celkem 84 550 lidí.

Nové smlouvy o penzijním připojištění mohli lidé uzavírat jen do 30. listopadu 2012. Od ledna následujícího roku je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření. To je jiné hlavně v tom, že je třeba vybírat investiční strategii. Nové fondy už totiž neručí za to, že případná ztráta nesníží úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabízí možné vyšší zhodnocení.

Češi se mohou s příspěvkem od státu připojistit prostřednictvím penzijních fondů od roku 1994. Z původních 44 fondů jich ale od té doby na trhu zbylo devět.

 

Právě se děje

Další zprávy