Belgie věděla o toxické látce ve vejcích už v červnu. Se zveřejněním měsíc čekala

ČTK ČTK
Aktualizováno 5. 8. 2017 21:14
O možné kontaminaci vajec látkou fipronil věděly belgické úřady už začátkem června. Poprvé ale informaci zveřejnily teprve 22. července. Zároveň až tento týden začaly Belgie, Nizozemsko a Německo stahovat z trhu miliony vajec, která by v sobě toxický fipronil mohla obsahovat. Podle belgického úřadu pro kontrolu potravin bylo ale rozhodnutí nezveřejnit informace o prvním podezření v souladu s evropskými předpisy.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Sanofi

Brusel - Belgické úřady věděly o podezření na kontaminovaná vejce látkou fipronil už začátkem června. Poprvé o něm ale informovaly až 20. července.

V sobotu to agentuře DPA potvrdil belgický úřad pro kontrolu potravin.

Podle mluvčí úřadu bylo rozhodnutí nezveřejnit informace o prvním podezření v souladu s evropskými předpisy.

"Jeden belgický závod nás informoval, že může být problém s fipronilem," řekla mluvčí belgického úřadu pro kontrolu potravin (FASNK) Katrien Stragierová. Podle Stragierové o této látce úřad informoval až 20. července, protože chtěl nejprve shromáždit více informací tak, jak to podle ní stanoví evropské předpisy.

Další zemí, kde se látka fipronil ve vejcích podle DPA objevila, se stalo 22. července Nizozemsko. Tehdy ji ve vejcích našlo sedm firem. Poté se začaly objevovat případy také v Německu, kde je zaznamenaly téměř všechny spolkové země.

Znepokojení nad pozdní informací belgických úřadů dnes vyjádřil německý ministr zemědělství Christian Schmidt. Podle jeho mluvčí se ministr v pondělí spojí se svým belgickým protějškem a bude vyžadovat vysvětlení.

Podle DPA se do Německa dostalo nejméně 10 milionů kontaminovaných vajec, většinou z Nizozemska, ale také právě z Belgie.

Tento týden začaly Německo, Belgie a Nizozemsko stahovat z trhu miliony vajec kvůli možné přítomnosti fipronilu. V Belgii a Nizozemsku úřady kvůli stopám insekticidu ve vejcích a kuřecím mase přistoupily k zavírání chovů. V Nizozemsku bylo dosud uzavřeno asi 180 drůbežích farem, kde byly stopy fipronilu nalezeny.

Česká Státní veterinární správa (SVS) ve čtvrtek oznámila, že bude namátkově kontrolovat vejce a kuřecí maso ze šesti evropských zemí, kde se přípravek fipronil mohl v chovech používat.

Kromě tří výše uvedených zemí jde o Francii, Itálii a Polsko. Vejce z Belgie byla podle veterinární správy na českém trhu naposledy v dubnu a vejce z Nizozemska v květnu.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický. Jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí.

 

Právě se děje

Další zprávy