Peníze jsou peníze. O dluhopisy Saúdů měli investoři zájem i přes vraždu novináře

ČTK ČTK
10. 1. 2019 15:49
Nově vydané mezinárodní dluhopisy Saúdské Arábie po zahájení obchodování rostly, což je podle manažerů fondů další známkou vysokého zájmu investorů, napsala agentura Reuters. Nová emise dluhopisů je prvním testem důvěry zahraničních investorů v zemi po zabití novináře Džamála Chášukdžího loni v říjnu a přišla ve stejný den, kdy země představila první nezávislý audit svých zásob ropy, který ukázal, že zásoby země jsou vyšší, než se doposud uvádělo.
Foto: ČTK

Saúdská Arábie ve středu prodala dluhopisy splatné v roce 2029 za čtyři miliardy USD (89 miliard korun) a se splatností v roce 2050 za 3,5 miliardy USD. Poptávka od investorů však byla po dluhopisech až za 27 miliard USD.

Země se po prudkém poklesu cen ropy v minulých letech musela obrátit na dluhopisové trhy a do roku 2016 již z prodeje dluhopisů získala 52 miliard USD. Veřejný dluh země loni činil 560 miliard rijálů (3,3 bilionu korun), což bylo 19,1 procenta hrubého domácího produktu. Letos by dluh měl stoupnout na 21,7 procenta HDP.

První mezinárodní dluhopisy se chystá vydat také saúdskoarabská státní ropná firma Aramco. Ministr pro energetiku Chálid Fálih ve středu uvedl, že dluhopisy budou v dolarech a firma je vydá ve druhém čtvrtletí. Peníze z dluhopisů chce použít na financování plánované koupě kontrolního podílu v petrochemické firmě SABIC.

Důvěru investorů ve firmu Aramco by mohlo podpořit středeční zveřejnění prvního nezávislého auditu zásob ropy země. Prokázané rezervy podle něj na konci roku 2017 činily 268,5 miliardy barelů ropy a 325,1 bilionu standardních krychlových stop (9,2 bilionu metrů krychlových) plynu.

O rezervách snadno vytěžitelné ropy Saúdské Arábie se již dlouho mluví jako o největších na světě, jen málo detailů však bylo veřejně dostupných. Externí audit zásob je součástí příprav na primární nabídku akcií státní firmy Aramco. O té se mluví již od roku 2016, několikrát však již byla odložena. Cílem auditu je rozptýlit nedůvěru ve velikost ropného průmyslu země a poskytnout záruku případným investorům firmy.

Téměř 30 let, navzdory růstu těžby, velkým výkyvům cen ropy a lepším technologiím, Rijád podle statistických hodnocení firmy BP uváděl každoročně stejnou výši rezerv, kolem 261 miliard barelů.

 

Právě se děje

Další zprávy