Máte doma poklad? Podívejte se, na kterých mincích se dá vydělat

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
24. 10. 2018 15:06
Zájem lidí o nové výroční dvacetikoruny byl v první den jejich výměny obrovský. Budou mít tyto mimořádné mince v budoucnu i mimořádnou cenu? Už dnes se dají v našich peněženkách najít numismatické zajímavosti, jejichž hodnota mnohé překvapí. Jak poroste jejich hodnota?
Foto: ČNB

Mimořádná mince k mimořádného výročí

Na lícní straně nové pamětní mince ze zlata je návrší s lípou, jejíž korunu překrývají štíty s heraldickými zvířaty velkého státního znaku. Vedle českého lva uprostřed jsou umístěny vlevo moravská orlice a vpravo orlice slezská. Návrší, ze kterého český národní strom vyrůstá, doplňuje vyražená nominální hodnota mince 10 000 Kč.

Na rubové straně mince je v horní části vyobrazen velký znak Československé republiky, jehož nedílnou součástí byli dva dvouocasí korunovaní lvi a stuha s heslem z prezidentské standardy "pravda vítězí". Pod znakem se nacházejí faksimile podpisů Edvarda Beneše, Tomáše Garrigua Masaryka a Milana Rastislava Štefánika. V dolní části mincovního pole je ztvárněno návrší s lipovou sazenicí a letopočty 1918 a 2018.

Po obvodu zlaté mince je vyražen text "vznik Československa" a iniciály autora její výtvarné podoby, akademického malíře Vladimíra Pavlici.

Zlatá pamětní mince k výročí vzniku československého státu je součástí dvou mimořádných ražeb k oslavě 100 let vzniku republiky a české koruny. Příští mimořádná emise zlaté mince v hodnotě 10 000 Kč, která připomene 100. výročí československé měny, se uskuteční 5. března 2019.

 

Právě se děje

Další zprávy