Máte doma poklad? Podívejte se, na kterých mincích se dá vydělat

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
24. 10. 2018 15:06
Zájem lidí o nové výroční dvacetikoruny byl v první den jejich výměny obrovský. Budou mít tyto mimořádné mince v budoucnu i mimořádnou cenu? Už dnes se dají v našich peněženkách najít numismatické zajímavosti, jejichž hodnota mnohé překvapí. Jak poroste jejich hodnota?
Foto: Aktuálně.cz

Padesátikoruna za sto padesát

V roce 1993 bylo vyraženo přes 35 miliónů mincí v hodnotě 50 korun. Tato mince je zajímavá tím, že byla první raženou mincí samostatné České republiky a byla jako první česká mince vyhlášena americkým časopisem World Coin News nejlepší mincí roku v kategorii "The Best trade coin". Tato cena je udělovaná od roku 1984 americkým vydavatelstvím Krause Publication.

Cena pozvedla povědomí o padesátikoruně v době, kdy se šířily kritické zprávy o vypadávajících středech mincí. Na předložených důkazech však byly ve všech případech viditelné znaky hrubého násilí. 

Je vyrobena z kombinace materiálu použitého na desetikoruně a dvacetikoruně. Autorem návrhu je akademický sochař Ladislav Kozák.

"V dalších letech byla padesátikoruna ražena v malém nákladu nebo ve sběratelských sadách. Asi 150 kusů padesátikorunové mince, která byla ražená v letech 1994, 1995, 1996, se dostalo do oběhu a druhá polovina byla vydána v sadách, cena se u těchto kusů pohybuje okolo 150 Kč. Cena ročníků 1997 až 2000 se pohybuje okolo 300 korun," uvádí Jaroslav Černý z České mincovny.

 

Právě se děje

Další zprávy