O nové dotace z programu Dešťovka je enormní zájem. Za první den lidé zažádali o veškeré peníze

ČTK ČTK
Aktualizováno 29. 5. 2017 22:19
Vyčleněných 100 milionů korun stačí podle ministerstva na 3000 až 5000 žádostí. Programem chce stát bojovat proti plýtvání s vodou a proti suchu.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Daniel Poláček

Praha - Od pondělního dopoledního spuštění programu Dešťovka do zhruba 21:00 přijal Státní fond životního prostředí 1388 žádostí o dotace v hodnotě 66,9 milionu korun. To je skoro 67 procent z celkové stomilionové alokace pilotního projektu.

Dalších 1649 žádostí na 38,6 milionu je v systému rozpracovaných, dohromady je to více než celý rozpočet programu, sdělila mluvčí SFŽP Lucie Früblingová.

Programem chce stát bojovat proti plýtvání s vodou a proti suchu. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) by se mohla ještě letos v létě vypsat další výzva minimálně ve stejném finančním objemu. Podle Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) může typická domácnost ušetřit za rok díky lepšímu využívání zhruba 23 metrů krychlových vody.

Jen za prvních 18 minut v pondělí podalo 250 zájemců žádosti za zhruba 12 milionů korun. Brabec už dříve avizoval, že je možné, že se peníze vyčerpají velmi rychle. "Já tím nejsem překvapen, říkali jsme, že o ten program bude obrovský zájem. Byly tisíce žadatelů, kteří se na tu stránku dívali už před spuštěním. A očekávání se naplnila měrou vrchovatou," řekl ministr ČTK.

Největší zájem byl o peníze na akumulaci srážkové vody pro splachování záchodu, své žádosti poslalo více než 950 lidí. Pro zálivku zahrad žadatelé žádají o více než 44 milionů korun.

Jedna domácnost podle resortu může získat až 105 000 korun. "Žadatelé nejdříve odešlou žádost elektronicky a pak už stačí jen do pěti dnů doručit žádost a její přílohy osobně nebo poštou na kterékoli z 13 krajských pracovišť Státního fondu životního prostředí," dodává ministerstvo.

Vyčleněných 100 milionů korun bude stačit podle ministerstva na 3000 až 5000 žádostí. "Předpokládáme, že zhruba do tří týdnů budeme schopni vyhodnotit pilotní projekt. Uvidíme, jestli všichni, kteří se nyní elektronicky přihlásili a do pěti dní by měli dodat elektronicky podklady na pracoviště fondu, splnili podmínky," doplnil Brabec.

Ještě v létě by se pak mohla vypsat další výzva, ve které bude minimálně znovu 100 milionů korun, ministr doufá i ve vypsání tohoto dotačního programu i v dalších letech. Dodává, že ale i tak peníze pro zájemce ze všech regionů nebude možné najít.

Dotace z programu mohou čerpat vlastníci i stavebníci všech obytných domů s výjimkou rekreačních. Stát podpoří zachytávání srážkové vody na zalévání zahrady, akumulaci srážkové vody pro splachování záchodů a využití přečištěné odpadní vody jako vody užitkové.

Nejjednodušší část programu Dešťovka na využití srážkové vody pouze na zálivku zahrady bude dotována jen v místech výrazně postižených suchem. Patří sem obce na Frýdecko-Místecku, Vysočině a na Znojemsku.

 

Právě se děje

Další zprávy