O nejvíce peněz mezi bohatými přišel podnikatel z Číny. Zchudl o 27 miliard dolarů

ČTK ČTK
17. 9. 2021 14:41
O nejvíce peněz letos mezi bohatými přišel zakladatel čínské internetové společnosti Pinduoduo (PDD) Colin Chuang. Objem jeho majetku se kvůli regulačním zásahům Pekingu proti technologickým firmám letos snížil o 27 miliard dolarů (579,5 miliardy Kč), informovala v pátek agentura Bloomberg. Je to nejhlubší propad v žebříčku miliardářů, který agentura sestavuje.
Logo čínské firmy Pinduoduo
Logo čínské firmy Pinduoduo | Foto: Reuters

Podle Bloombergu jde o nejzářnější příklad změny podnikatelského prostředí v Číně. Prezident Si Ťin-pching razí heslo "všeobecné prosperity" a na soukromé společnosti doléhá tlak regulačních úřadů. Regulace se rychle rozšířila z antimonopolních opatření a oblasti internetového obchodu do sektoru doučování, zabezpečení dat a internetového obsahu.

Pinduoduo je zranitelnější vůči zásahům regulátorů ve srovnání s obdobnými společnostmi s vyspělými a ziskovými obchodními modely, jako je Alibaba nebo Tencent, poznamenal analytik Kenny Ng ze společnosti Everbright Sun Hung Kai. "Z toho důvodu zaostává jeho výkon na akciových trzích za ostatními technologickými společnostmi," dodal.

Akcie Pinduoduo letos na akciovém trhu ve Spojených státech odepsaly zhruba 44 procent hodnoty, zatímco akcie čínské společnosti Alibaba klesly přibližně o 33 procent. Akcie Tencentu letos na burze v Hongkongu ztratily kolem 18 procent.

Chuang společnost založil v roce 2015 a má v ní 28procentní podíl. Tato technologická platforma propojuje zemědělce, distributory a spotřebitele. Společnost rychle roste - se 788 miliony aktivních uživatelů ročně v prosinci překonala v tomto ohledu Alibabu, která tehdy měla 779 milionů aktivních uživatelů ročně.

Tržní hodnota společnosti Pinduoduo vystoupala až na 178 miliard dolarů, ale posléze klesla na 125 miliard dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy