O konci daňové slevy pro důchodce rozhodne Ústavní soud

Tomáš Fránek
17. 7. 2013 9:18
Na Kalouskovy škrty si stěžuje skupina opozičních senátorů
Foto: Jan Langer

Brno - Skupina opozičních senátorů podala ústavní stížnost na postup bývalé vlády Petra Nečase, která od začátku letošního roku připravila desítky tisíc pracujících důchodců o základní slevu na dani.

Podle autorů stížnosti je toto opatření diskriminační, porušuje práva důchodců zaručená ústavou a znevýhodňuje je proti dalším skupinám obyvatel. Po Ústavním soudu proto chtějí, aby příslušný paragraf zákona o daních z příjmů zrušil.

Zrušení slevy na dani prosadil exministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 jako součást loni přijatého balíčku úsporných opatření. Opatření má platit dočasně po tři roky.

Podle informací online deníku Aktuálně.cz už Ústavní soud určil soudcem zpravodajem Vladimíra Sládečka, tedy jednoho z nových ústavních soudců jmenovaným prezidentem Milošem Zemanem.

Počínaje příjmy za rok 2013 si „pracující důchodci" nemohou od daní odečítat základní daňovou slevu ve výši 24 840 korun ročně. Čistý měsíční příjem se jim tak sníží až o 2070 korun.

Podle novely zákona nelze tuto základní slevu na dani uplatnit "u poplatníka, který k 1. lednu zdaňovacího období pobírá starobní důchod z důchodového pojištění nebo ze zahraničního povinného pojištění stejného druhu".

Týká se to přitom všech zdanitelných příjmů. Důchodci tak na dani z příjmů zaplatí více nejen za příjmy z pracovního poměru či brigád, ale i pokud mají živnost nebo třeba příjem z pronájmu nemovitosti.

Podle Nečasovy vlády znamenalo zrušení slevy na dani pro pracující důchodce jen návrat k pravidlům, která platila do roku 2007. Opatření má přinést letos do státní pokladny dvě miliardy korun, v příštích dvou letech pak vždy po dvou a půl miliardách.

Senioři se bouří

Na 30 tisíc pracujících důchodců využilo doslovného znění zákona a požádalo na konci roku o pozastavení výplaty důchodu. Celkem 91 procent žadatelů se jej chtělo vzdát na jediný den, a to právě za Nový rok. Další čtyři procenta lidí chtěla zůstat bez důchodu jen dva dny.

Exministr financí Miroslav Kalousek však počátkem roku pohrozil, že pokud se penzisté chtěli vzdát důchodu účelově jen na pár dní kvůli slevě, budou ji muset doplatit i s penále.

Podle člena kolegia Rady seniorů Milana Taraby ale pracující důchodci využili jen své možnosti a platné normy. "Zákon je špatný. Navíc takové výhrůžky kvůli jeho obcházení jsou nepřijatelné," tvrdí Taraba.

 

Právě se děje

Další zprávy