O dvě koruny levnější než před týdnem. Ceny benzinu budou dál klesat, i když pomaleji

Johana Kofroňová Johana Kofroňová
16. 8. 2022 14:12
Ceny pohonných hmot během posledního týdne dál výrazně klesly, ukazují aktuální data. Nafta zlevnila v průměru o 1,47 koruny, benzin dokonce o 2,19 koruny za litr. Analytici očekávají, že v příštích týdnech bude zlevňování na čerpacích stanicích pokračovat, jen o něco pomaleji. Aktuálně se ceny pohybují na podobných hodnotách jako těsně po začátku ruské invaze na Ukrajinu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Řidiči v minulém týdnu nakoupili litr Naturalu 95 za 40,99 koruny, v průměru pod 40 korun se ovšem cena nedostala v žádném kraji. Nejvíce se tomu přiblížila v Karlovarském kraji, kde mohli řidiči nakoupit benzin za 40,07 koruny za litr. Nejdražší byl benzin tradičně v Praze, cena se v metropoli vyšplhala téměř na 42 korun.

Nafta se v tuzemsku prodávala průměrně za 42,76 koruny za litr. V Praze stála o necelou korunu více (43,62 koruny), nejlevněji nakoupili litr nafty motoristi v kraji Karlovarském (42,22 koruny) a Jihočeském (42,23 koruny za litr). 

Na některých čerpacích stanicích se ovšem pohonné hmoty dostaly pod 40 korun za litr. Například na čerpacích stanicích Tank ONO stál v pondělí litr Naturalu 95 37,90 koruny, nafta pak 39,90 koruny. 

Důvodem zlevňování pohonných hmot je podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka pomaleji rostoucí poptávka po ropě a zároveň její zvýšená nabídka na trhu. 

"Poslední kritická situace, zastavení toku ruské ropy ropovodem Družba, se naštěstí rychle vyřešila, a dalšímu zlevňování tak nic nebrání," dodává analytik společnosti ENA Jiří Gavor, který očekává další zlevňování, ale v pomalejším tempu.

Podle Tomčiaka lze na českém trhu očekávat zlevnění o dalších 50 až 60 haléřů na litr. Předpokládá pokles cen benzinu ke 40 korunám a nafty ke 42 korunám za litr. 

Na začátku srpna upozornilo ministerstvo financí na zvýšené marže čerpadlářů, kvůli kterým byly ceny pohonných hmot vyšší. Gavor uvedl, že minulý týden se "marže stabilizovaly k běžné úrovni a kontroly k tomuto vývoji mohly pomoci".

Podle Tomčiaka ale marže ve zlevňování nehrají zásadní roli. "Marže čerpacích stanic má dlouhodobě nejnižší podíl na koncové ceně a tvoří méně než 10 procent," doplnil Tomčiak. Hlavní změnou je podle něj úprava cen na velkoobchodním trhu.

Aktuálně se ceny pohonných hmot pohybují na podobné úrovni jako v březnu letošního roku, kdy ceny rapidně rostly v důsledku ruské invaze na Ukrajinu.

"Zlevňování pohonných hmot je sice dobrou zprávou pro řidiče, reflektuje to ale na druhé straně obavy z postupující ekonomické krize, a tím snížení poptávky. Tak moc dobrá zpráva to proto není," uzavírá Gavor.

Vývoj cen pohonných hmot v Česku:

Vývoj ceny benzínu a nafty v ČR (1. 6. 2020 - 7. 8. 2022) | Video: Jakub Zuzánek
 

Právě se děje

Další zprávy