Dotace z Nové zelené úsporám se rozšří i na zateplení veřejných budov

ČTK ČTK
2. 11. 2016 18:55
Změna nepůjde na úkor individuálních stavebníků a nestane se, že by na ně v programu dotace nezbyly, ujišťuje ministerstvo životního prostředí. V červnu počítalo s tím, že na podporu státních budov by mohlo do roku 2020 jít až 30 procent z očekávaných 27 miliard korun pro Zelenou úsporám.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Pavel Baroch

Praha - Vláda ve středu schválila změnu v programu ministerstva životního prostředí Nová zelená úsporám, která umožní, aby dotace na zateplování a energetické úspory dostávaly i veřejné budovy. Dosud byly určeny pro soukromé žadatele.

Ministr životního prostředí Richard Brabec(ANO) po jednání ujišťoval, že změna nepůjde na úkor individuálních stavebníků a nestane se, že by na ně v programu dotace nezbyly. Na zateplování veřejných budov podle něj bude moct být využita kombinace dotací z evropských fondů a zelené úsporám.

"Toto rozhodnutí neohrozí peníze pro individuální žadatele, protože už od začátku tam (v programu) určitá alokace byla a jen je tím naplněna," uvedl Brabec. Změna v programu podle něj umožní efektivní zateplení budov státních institucí tak, aby stát mimo jiné ušetřil za provozní náklady.

V materiálu o změně dokumentace programu se v červnu počítalo s tím, že na podporu státních budov by mohlo do roku 2020 jít až 30 procent z očekávaných 27 miliard korun pro Zelenou úsporám.

Kritici ale již tehdy upozorňovali, že pokud se použijí peníze i na renovace státních budov, na opravy rodinných domů budou chybět. Stát by měl podle nich opravovat jen ze svého rozpočtu. Mluvčí ministerstva Petra Roubíčková k tomu už dříve řekla, že úřad bude podporu energetických úspor v rodinných a bytových domech vždy upřednostňovat.

Současná Nová zelená úsporám umožňuje majitelům rodinných domů na území celé ČR a bytových domů v Praze žádat o dotaci v libovolném čase do konce roku 2021. K začátku června dorazilo na Státní fond životního prostředí přes 5 tisíc žádostí za více než miliardu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy