Křetínský se nám vyhýbá, stěžují si novináři z Le Monde. Bojí se ovlivnění listu

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
1. 6. 2019 17:22
Miliardář Daniel Křetínský je s pozicí menšinového vlastníka francouzského deníku Le Monde zatím spokojen. List s dlouholetou tradicí chce podporovat a do chodu redakce by nezasahoval, i kdyby v budoucnu převzal většinový podíl. Jeden z nejbohatších Čechů to řekl americkému deníku The New York Times (NYT). Nákup části Le Monde popsal také jako možnost podporovat důraznější regulaci Facebooku nebo Googlu.
Pařížské sídlo deníku Le Monde.
Pařížské sídlo deníku Le Monde. | Foto: Reuters

Křetínský loni v říjnu získal 13procentní podíl v Le Monde a přidružených publikacích, když mu bankéř Matthieu Pigasse prodal 49procentní podíl v holdingu Le Nouveau Monde (LNM). Deník Financial Times (FT) v březnu napsal, že novináři z francouzského deníku se snaží Křetínskému zabránit v převzetí kontroly nad jejich listem.

Podle NYT přispívá k obavám zaměstnanců i to, že po loňském zakoupení týdeníku Marianne Křetínský na post šéfredaktora dosadil konzervativní komentátorku Natachu Polonyovou. Někteří členové redakce také zmiňují netransparentnost vstupu českého podnikatele do mateřské společnosti deníku.

"Problém je v tom, že jsme se o tom nedozvěděli oficiálním způsobem, což je opravdu ta nejhorší možnost, chcete-li si získat naši důvěru," řekl šéfredaktor Le Monde.

V rozhovoru s NYT Křetínský ujišťoval, že by se nikdy nepokoušel narušovat hodnoty a ducha redakce, i kdyby nad deníkem získal kontrolu. S menšinovým podílem je pro tuto chvíli spokojen, tvrdí.

"Náš záměr je (deník) podporovat a jednoho dne zaujmout místo u stolu a účastnit se rozhovorů," řekl. "Nemůžete si do Paříže zaskočit na jeden den v měsíci a myslet si, že můžete být jediným akcionářem Le Monde. Být v té pozici by mě velice těšilo, a kdyby potřebovali podporu, udělali bychom to s velkou radostí," dodal.

Křetínský také řekl, že podíl v listu s více než 300 tisíci předplatiteli mu umožňuje hrát výraznější roli při podpoře "transatlantické demokracie" a také prosazovat větší regulaci velkých internetových společností, které podle něj podkopávají svobodný tisk.

Le Monde vznikl v roce 1944 a v současnosti je největším listem ve Francii. Do roku 2010 drželi kontrolní podíl novináři, za špatné ekonomické situace však souhlasili s prodejem deníku triu investorů. Kromě Pigasse šlo o miliardáře v telekomunikacích Xaviera Niela a podnikatele Pierrea Bergé, který od té doby zemřel.

Prodej necelé poloviny Pigasseova podílu údajně způsobil napjaté vztahy mezi ním a Nielem. Podle informovaných zdrojů se Niel domnívá, že krok jde proti duchu investice, jejímž cílem je spíše podporovat svobodu tisku než vydělávat peníze. Financial Times ale s odvoláním na svůj zdroj v březnu napsal, že Pigasse zbývajících 51 procent v LNM neplánuje prodat.

Editor ekonomické názorové sekce Le Monde Alain Beuve-Méry připomněl, že Křetínský se stále nesetkal s redaktory a editory deníku. "Pokud je hodnota novin v novinářích, pak jako první po koupi novin musíte udělat to, že se pokusíte získat si novináře," řekl newyorskému listu.

 

Právě se děje

Další zprávy