NWR v pololetí vydělala. Ale jen kvůli účetní operaci

Petr Kain
20. 8. 2015 9:25
Na výsledek měl vliv jednorázový příjem ve výši 49 milionů eur, jinak by firma skončila ve ztrátě. NWR také varovala, že jí může hrozit nedostatek hotovosti.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Těžařská společnost New World Resources (NWR) varovala, že jí hrozí nedostatek hotovosti, pokud bude pokračovat pokles cen uhlí. Majitel černouhelné OKD sice v prvním pololetí dosáhl zisku ve výši 13 milionů eur, do černých čísel jej ale dostalo pouze přecenění vlastních dluhopisů.

Nebýt tohoto jednorázového účetního zisku ve výši 49 milionů eur, který se ale neprojeví na hotovostní situaci firmy, byla by NWR v prvním pololetí ve ztrátě 36 milionů eur.

Společnost stále trápí nízké ceny uhlí. "Trh, na kterém se pohybujeme, je velmi tvrdý. Ceny koksovatelného uhlí ve světě za poslední tři roky spadly o 60 procent, jen letos se propadly o pětinu," uvedl předseda představenstva společnosti Gareth Penny. Společnost uvedla, že má dost hotovosti na to, aby přežila dalších dvanáct měsíců.

Ve druhém čtvrtletí se jí podařilo zastavit úbytek hotovosti - v polovině roku se jí hotovostní polštář zvýšil mezičtvrtletně o 4 miliony eur na 89 milionů. NWR ale zároveň varovala, že v případě nečekaných problémů při těžbě či dalšího poklesu cen uhlí by jí hotovost mohla dojít už ve druhém či třetím čtvrtletí příštího roku. Firma by v takové situaci mohla přikročit k prodeji majetku, případně navýšení dluhu.

Tržby NWR v prvním pololetí klesly o 17 procent na 286 milionů eur, a to navzdory tomu, že odběratelům prodávala uhlí za vyšší ceny než ve stejném období loňského roku (průměrná cena za jednu tunu koksovatelného uhlí meziročně vzrostla o sedm procent na 93 eur).

Příčinou poklesu tržeb byla nižší produkce, která spadla meziročně o pětinu. Kvůli nižší produkci se firmě o desetinu (na 71 eur) zvýšily i náklady na vytěžení jedné tuny uhlí. Vzhledem k velkým fixním nákladům při těžbě se utlumení produkce projeví tím, že firma těží dráž.

Hlavním akcionářem NWR je s 50,5% podílem společnost CERCL Mining, ve které drží polovinu podnikatel Zdeněk Bakala. Ten zároveň vlastní i společnost Economia, která vydává i server Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy