NWR snížila ve čtvrtletí ztrátu na 27 milionů eur

ČTK ČTK
Aktualizováno 14. 5. 2014 12:22
Těžba uhlí ve čtvrtletí klesla o čtyři procenta na 2,2 milionu tun. Za celý rok chce NWR vytěžit až 9,5 milionu tun uhlí.
Foto: NWR

Praha - Těžební společnost New World Resources (NWR), která je majitelem firmy OKD, snížila v prvním čtvrtletí ztrátu na 27 milionů eur, což je v přepočtu zhruba 740 milionů korun. Ve stejném období loňského roku byla ve ztrátě 81 milionů eur.

Výnosy NWR v prvních třech měsících meziročně klesly o 18 procent na 173 milionů eur - zhruba 4,7 miliardy korun.

"Provedené úspory nákladů podle očekávání nestačily kompenzovat propad tržeb, a proto firma zůstala v čisté ztrátě. Nejdůležitějším faktorem pro budoucí vývoj akcií NWR zůstává chystaná změna kapitálové struktury, o níž podle středečního oznámení NWR plánuje rozhodnout do konce tohoto roku," okomentoval výsledky skupiny analytik Komerční banky Josef Němý.

Podle něj je vyjednávání s věřiteli velmi komplikované. To by mohlo vytvářet tlak na další pokles ceny akcií NWR. Firma navíc přiznala, že bez dodatečných zdrojů jí dojde hotovost již v prvním čtvrtletí 2015.

Před čtvrt rokem přitom věřila, že hotovost vystačí do prvního až druhého čtvrtletí příštího roku, upozornil Němý.

Peníze na jeden rok

Finanční ředitel NWR Marek Jelínek uvedl, že firma neplánuje prodej dalšího majetku a při dnešních cenách uhlí má dostatek hotovosti na zhruba ještě jeden rok. Firma zaznamenala určité indikace oživení, v nedávné době mírně rostla cena koksovatelného uhlí. Existuje tedy potenciál mírného navýšení cen koksovatelného uhlí ve druhém pololetí.

Podle Petra Hlinomaze ze společnosti BH Securities bude pro budoucnost firmy klíčová dohoda s věřiteli a restrukturalizace dluhu. Na konečné řešení si společnost dává údajně čas do konce tohoto roku, dodal.

Společnost v prvním čtvrtletí vyprodukovala 2,2 milionu tun uhlí, o čtyři procenta více než před rokem. Externí prodeje ale klesly o 12 procent na 1,9 milionu tun. Letos chce NWR vytěžit a prodat 9 až 9,5 milionu tun uhlí, přičemž podíl koksovatelného uhlí by se měl pohybovat mezi 55 až 60 procenty.

Sjednaná průměrná cena koksovatelného uhlí na druhé čtvrtletí je 85 eur - zhruba 2330 korun za tunu, tedy o šest procent méně než v prvním čtvrtletí. Snižování cen trvá již od poloviny roku 2011.

"Takové cenové prostředí je pro nás jednoznačnou výzvou a je životně důležité, aby společnost udělala vše, co je v jejích silách, k optimalizaci svého provozu, a lépe tak snášela strukturální i cyklické tlaky a připravila se na zotavení trhu," uvedl předseda představenstva Gareth Penny.

Konec těžby v Paskově

Firma už před rokem zavedla některá opatření na snížení nákladů a posílení hotovosti. Náklady těžby v prvním  čtvrtletí meziročně klesly o 23 procent na 66 eur za tunu. Cílem NWR je dostat se na 65 eur i se započtením Dolu Paskov. Za poslední rok se snížil počet zaměstnanců včetně dodavatelských firem o deset procent na 14 650 lidí.

V provozním výsledku před zdaněním a odpisy (EBITDA) se společnost v letošním prvním čtvrtletí přehoupla do zisku deseti milionu eur  - 274 milionů Kč. Loni ve stejném období vykázala ztrátu 25 milionu eur.

Vláda koncem dubna schválila státní pomoc v souvislosti s útlumem těžby černého uhlí v Dole Paskov. Těžba by podle dohody státu s NWR, která důl ovládá, měla pokračovat do konce roku 2017. Vláda zaplatí 600 milionů korun na sociální programy horníků.

Společnost OKD, která čelí ekonomickým potížím, loni v září oznámila, že Důl Paskov zavře. Zástupci firmy tehdy sdělili, že ponese-li náklady útlumu jen OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014. V Dole Paskov pracuje 2500 lidí.

Společnost NWR, která sídlí v Amsterodamu, patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala. NWR je kotována na burze v Londýně, Praze a Varšavě.

Poznámka redakce: Spoluvlastníkem firmy NWR je Zdeněk Bakala, který vlastní také Centrum Holdings, vydavatele deníku Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy