NWR se propadá na burze, investoři se bojí dluhu

Ekonomika Ekonomika
23. 1. 2014 10:22
Společnost oznámila, že se pustí do restrukturalizace dluhu, akcie reagují prudkým poklesem
Zdeněk Bakala.
Zdeněk Bakala. | Foto: CPA Eduard Erben

Praha - Investoři se opět začali mohutně zbavovat akcií důlní společnosti NWR, majitelky Ostravsko karvinský dolů. Hodnota akcií na burza v prvních hodinách obchodování ve čtvrtek spadla o 15 procent.

Aktuální situace na burze ZDE.

Důvodem je především oznámení společnosti, že přistupuje k razantním krokům, které ji mají pomoci získat peníze k řešení vysoké zadluženosti. Celkový dluh NWR vůči věřitelům dosahuje v přepočtu přibližně 20 miliard korun.

NWR oznámila, že připravuje zásadní revizi své kapitálové struktury. Na konci celého procesu, odhadují analytici, může být vydání nových akcií, které ještě více naředí hodnotu  těch současných (proto tak prudký pád na burze). „Při současné ceně jich budou muset vydat opravdu hodně, 100 až 250 milionů," citují Hospodářské noviny Tomáše Sýkoru z Patria Direct.

Součástí prohlášení o startu jednání k restrukturalizaci NWR je také dohoda o cenách uhlí na příští období. NWR opět musela jít s cenou dolů, což její situaci nepomáhá.

Podílníkem v BXR, většinovém majiteli NWR, je také finančník Zdeněk Bakala. Bakala byl ještě donedávna v žebříčcích nejbohatších Čechů v první pětce, především kvůli finančně obtížné situaci NWR se ale propadá na nižší pozice. Například podle serveru Motejlek.com, který žebříček také sestavuje, patří nyní až do třetí desítky. Časopis Forbes teprve nové vydání žebříčku připravuje, v jeho loňském figuruje Bakala stále ještě v první pětce.

Mediální zástupce BXR Vladimír Bystrov uvedl, že vydání nových akcií ještě není na pořadu dne. "Oznámení pouze znamená, že budou přizváni speciální poradci, kteří by měli pomoci s restrukturalizací společnosti NWR," prohlásil Bystrov.

Zdeněk Bakala je také vlastníkem společnosti, která vydává deník Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy