NWR se dohodla s majiteli dluhopisů na snížení zadlužení

ČTK ČTK
2. 6. 2014 11:26
Společnost zároveň oznámila, že získá od akcionářů a držitelů dluhopisů dodatečný kapitál v objemu 185 milionů eur (5,1 miliardy korun).
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: NWR

Amsterodam - Těžební společnost New World Resources (NWR), která je majitelem černouhelné firmy OKD, se s věřiteli dohodla na snížení zadlužení ze 775 milionů na 450 milionů eur (12,4 miliardy korun).

Společnost zároveň oznámila, že získá od akcionářů a držitelů dluhopisů dodatečný kapitál v objemu 185 milionů eur (5,1 miliardy korun).

Společnost NWR, která sídlí v Amsterodamu, patří téměř ze dvou třetin skupině BXR. V té má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala. NWR je kotována na burze v Londýně, Praze a Varšavě.

Restrukturalizace má trvat do konce září

Samotná BXR slíbila investovat do NWR 75 milionů eur. Přesné podmínky zvýšení kapitálu budou teprve oznámeny. Očekává se však, že podíl minoritních akcionářů, kteří nevyužijí svého práva na nákup dalších akcií, se výrazně sníží.

NWR předpokládá, že navrhovaná restrukturalizace bude dokončena do 30. září. Firma uvedla, že bližší podrobnosti o postupu restrukturalizace bude zveřejňovat postupně.

Společnost OKD, která čelí ekonomickým potížím, loni v září oznámila, že zavře Důl Paskov. Zástupci firmy tehdy sdělili, že ponese-li náklady útlumu jen OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014. V Dole Paskov pracuje zhruba 2500 lidí.

Vláda koncem dubna schválila státní pomoc v souvislosti s útlumem těžby černého uhlí v Dole Paskov. Těžba by podle dohody státu s NWR měla pokračovat do konce roku 2017. Vláda zaplatí 600 milionů korun na sociální programy horníků.

Poznámka redakce: Spoluvlastníkem firmy NWR je Zdeněk Bakala, který vlastní také Centrum Holdings, vydavatele deníku Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy