Majitel OKD sníží dluh. Věřitelé souhlasí s plánem

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
Aktualizováno 29. 8. 2014 16:34
Věřitelé schválili kapitálovou restrukturalizaci NWR. Zachránili ji tak před insolvencí.
Důl Darkov OKD.
Důl Darkov OKD. | Foto: NWR

Praha - Věřitelé těžařské společnosti New World Resources (NWR), jíž patří i černouhelné doly OKD, schválili plán kapitálové restrukturalizace. Ten má pomoci snížit dluh firmy ze současných 825 milionů eur na 500 milionů eur, tedy v přepočtu z 23,2 miliardy na 13,9 miliardy korun.

K realizaci záchranného plánu byly potřeba hlasy tří čtvrtin držitelů zajištěných i nezajištěných dluhopisů. Pro restrukturalizaci bylo nakonec 99,4 procenta zajištěných a 95,3 procenta nezajištěných věřitelů.

Právě souhlas druhé skupiny byl v pátek rozhodující. Ještě minulý týden měla firma podporu jen 65 procent těchto věřitelů.

Kapitál se navýší o 5,2 miliardy

Majitel OKD tak může na základě souhlasu valné hromady a nyní i věřitelů vydat držitelům zajištěných dluhopisů 1,4 miliardy akcií v hodnotě 32 milionů eur, tedy v přepočtu 894 milionů korun. Cena za jednu akcii odpovídá v přepočtu 0,65 koruny.

Od zajištěných věřitelů NWR získá také úvěr ve výši 35 milionů eur (972,6 milionu korun).

Restrukturalizační plán počítá i s vydáním více než pěti miliard nových akcií stávajícím akcionářům. Jen tímto krokem se má její kapitál navýšit o 118 milionů eur, tedy v přepočtu o 3,3 miliardy korun. Celý proces kapitálové restrukturalizace by měl NWR zajistit souhrnnou hotovost 185 milionů eur - zhruba 5,2 miliardy korun.

"Jde zatím jen o naději na záchranu, a ne o jistotu.  Podmínkou bude, aby se zlepšily podmínky na trhu uhlí, a aby do té doby NWR nepolevila v úsilí o další snižování nákladů na těžbu a dalších nákladů," říká ke schválenému restrukturalizačnímu plánu analytik společnosti BH Securities Petr Hlinomaz..

Restrukturalizaci má ještě na začátku září formálně schválit londýnský soud, dokončena by měla být v říjnu.

OKD do rukou věřitelů nespadly

Páteční rozhodnutí stálo zejména na držitelích nezajištěných dluhopisů, firma měla totiž ještě minulý týden souhlas pouze 65 procent z nich. Pokud by tato část věřitelů restrukturalizaci kapitálu neodsouhlasila, přistoupila by NWR k alternativnímu plánu. Společnost OKD a polské doly by získali zajištění věřitelé.

"Znamenalo by to vyčlenění těžařských aktiv do nějaké nové entity, která by byla zatížena zajištěným dluhem," vysvětluje analytik J&T Banky Bohumil Trampota.

"V tom případě by NWR nezůstala žádná aktiva, držitelé nezajištěných dluhopisů by nedostali nic a můžeme spekulovat, kolik by za své dluhopisy dostali majitelé zajištěné emise,“ pokračuje Trampota s tím, že rozhodnutím zachránili věřitelé těžební skupinu před insolvencí.

"Jde o určitý pokrok. Tato varianta restrukturalizace  - z možných dvou variant - se zdá být totiž o něco lepší pro současné akcionáře, neboť o ztráty se podělí i s držiteli dluhopisů," vysvětluje Hlinomaz. Podle něj je nyní naděje, že se může akcionářům něco vrátit v podobě růstu ceny akcií na burze v blíže neurčené budoucnosti.

NWR snížila v letošním prvním pololetí ztrátu na 57 milionů eur, tedy v přepočtu na 1,6 miliardy korun. Ještě před rokem ztráta dosahovala 396 milionů eur  - asi 11 miliard korun. Tržby společnosti klesly o pětinu na 346 milionů eur - zhruba 9,6 miliardy korun.

Firma patří téměř ze dvou třetin skupině BXR. Tu minulý měsíc opustil podnikatel Zdeněk Bakala. NWR včetně OKD a 44 tisíc bytů na Ostravsku ale zůstává ve společném vlastnictví Bakaly a BXR.

Poznámka: Spolumajitel NWR Zdeněk Bakala vlastní i společnost Economia, která vydává online deník Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy