Dánové a Poláci odmítají pomoc firmám z daňových rájů. S žádostí neuspějí ani v Česku

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 21. 4. 2020 16:58
Dánsko a Polsko odmítají, aby ze záchranných balíčků určených pro podniky stižené dopady pandemie čerpaly firmy se sídly v daňových rájích. V pondělí o tom informoval server Business Insider. Také Česko postupuje podle tvrzení ministerstva financí totožným způsobem.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: AČCKA

"Takový postup považujeme za samozřejmý," uvedl mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Žurovec uvedl, že například program Pětadvacítka je navázaný na důchodové pojištění, takže osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které ho v ČR neplatí, na tuto formu pomoci vůbec nemají nárok. Na základě tohoto záchranného balíčku mají živnostníci a podnikatelé postižení opatřeními kvůli šíření koronaviru nárok na jednorázový příspěvek 500 korun denně.

"Totéž platí u daňových úlev v rámci našich liberačních balíčků. Daňové úlevy se ze své podstaty vztahují pouze na ty, kteří v České republice daně platí," doplnil Žurovec.

Ministerstvo financí v rámci takzvaných liberačních balíčků například plošně prominulo pokuty za pozdní odevzdání daňového přiznání, kde se prodloužila lhůta z 1. dubna do 1. července, nebo prominulo červnové zálohy na daň z příjmů u fyzických i právnických osob.

Také senátor Zdeněk Hraba (STAN) se i s odkazem na Dánsko a Polsko vyslovil pro to, aby na podpůrné programy dosáhly pouze firmy, které sídlí v České republice. "Státní podpora má patřit pouze těm firmám, které daní v Česku. Firmy, které daní jinde, nemají mít na českou státní podporu nárok," uvedl Hraba s tím, že stát nemůže rozdávat peníze pro ty, kteří nepřispívají do státního rozpočtu.

Polsko: Daňové ráje jsou prokletí

Dánské ministerstvo financí v sobotu informovalo, že prodloužilo záchranné programy pro společnosti a zaměstnance do 8. července. Pomoc se však netýká společností, které vyplácejí dividendy, skupují vlastní akcie anebo sídlí v daňovém ráji, napsala agentura Bloomberg.

K podobnému opatření se na počátku měsíce uchýlilo Polsko. Premiér Mateusz Morawiecki uvedl, že velké společnosti, které chtějí díl z balíčku šesti miliard dolarů (151,5 miliardy Kč), musí platit daně v Polsku. "Skončeme s daňovými ráji, které jsou prokletím moderní ekonomiky," řekl u té příležitosti.

Za daňové ráje se označují země, kde podniky platí nízké nebo žádné daně. Firmy, které si zde registrují sídlo, se často vyhnou placení daní v zemi, kde skutečně podnikají.

Mezi nejznámější a nejpopulárnější daňové ráje patří Gibraltar, Bahamy, Bermudy, Britské Panenské ostrovy, Kajmanské ostrovy a Panama.

Podle serveru Business Insider je nepravděpodobné, že by stejný krok učinila Británie, Nizozemsko, Švýcarsko a Lucembursko, které také lákají podnikatele na výhodná daňová opatření.

 

Právě se děje

Další zprávy