Pokuta pro O2 platí. Operátor neinformoval milion klientů o změně smlouvy, řekl NSS

ČTK ČTK
18. 12. 2018 17:26
Společnosti O2 Czech Republic se nepodařilo zpochybnit pokutu 4,5 milionu korun, kterou dostala za automatické a zpoplatněné obnovování dat koncovým zákazníkům po vyčerpání základního balíčku. Kasační stížnost operátora zamítl Nejvyšší správní soud (NSS), o výsledku informoval na svém webu.
Foto: ČTK

"Jakákoli změna smlouvy, která pro účastníka znamená nutnost vydat vyšší finanční obnos, než bylo doposud nutno, je podstatnou změnou zhoršující postavení účastníka," stojí v rozhodnutí.

Jednostrannou změnu smluv s účastníky využívajícími mobilní datové služby provedla společnost O2 Czech Republic v květnu 2015. Klientům, kteří vědomě neprovedli deaktivaci služby, začala po vyčerpání sjednaného základního objemu automaticky obnovovat data.

Každé automatické obnovení objemu bylo zpoplatněno a následně účtováno, cena se pro jednotlivé tarify lišila v závislosti na velikosti základního balíčku. K automatickému obnovení dat mohlo v rámci zúčtovacího období dojít i opakovaně, maximálně třikrát.

Český telekomunikační úřad označil postup O2 Czech Republic za nekalou obchodní praktiku a uložil společnosti pokutu 4,5 milionu korun. Firma neuspěla se žalobou k Městskému soudu v Praze a nyní ani s kasační stížností.

"NSS se s městským soudem i správními orgány shoduje v tom, že provedená změna smlouvy byla změnou podstatnou a tudíž bylo povinností společnosti podat účastníkům informaci o jejich právu ukončit smlouvu ke dni nabytí účinnosti změny bez úhrady za ukončení smlouvy, pokud nebudou akceptovat nové podmínky," uvedla soudkyně Lenka Kaniová.

Operátor doručil více než jednomu milionu klientů oznámení o změně smlouvy. O právu ukončit smlouvu je ale neinformoval, ačkoliv taková povinnost podle soudu při podstatných změnách podmínek zhoršujících podmínky vyplývá ze zákona o elektronických komunikacích.

"Informaci je podnikatel povinen poskytnout účastníkovi způsobem, který si účastník zvolil pro zasílání vyúčtování," uvedl NSS v rozsudku.

 

Právě se děje

Další zprávy