Novým vlastníkem Zentivy se zřejmě stane investiční fond Advent, Sanofi jedná už jen s ním

Michal Šenk Ekonomika Michal Šenk, Ekonomika
17. 4. 2018 9:42
Francouzský farmaceutický koncern Sanofi se zbaví evropské divize generik do konce roku. Očekávaná cena obchodu dosáhne téměř dvou miliard eur.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Paříž, Praha - Několik let plánovaný prodej Zentivy a dalších aktiv spojených s divizí generik francouzského farmaceutického koncernu Sanofi míří do cílové rovinky.

Po tendru, do nějž se přihlásilo několik zájemců včetně strategických hráčů z Brazílie či Indie a řady investičních fondů, si Sanofi vybralo vítěze, s nímž vstupuje do exkluzivních jednání o prodeji. Jde o investiční fond Advent International se sídlem v USA.

Jednání by měla být dokončena v řádu měsíců. Podle zdroje Aktuálně.cz blízkého transakci to ovšem fakticky znamená, že "Advent se ale už stal majitelem Zentivy".

Obě společnosti o startu exkluzivních jednání informovaly ve společném tiskovém prohlášení. Advent za nákup zaplatí 1,9 miliardy eur (téměř 50 miliard korun). Sanofi bude podrobnosti prodeje ještě konzultovat se zaměstnanci, uvádí se v dokumentu.

Plánovaný prodej Zentivy začal v říjnu, když Sanofi strávila více než rok vyčleňováním divize do samostatné společnosti, která by mohla být prodána buď některému z konkurentů, nebo investičnímu fondu, napsala agentura Reuters.

"Zentiva je robustní firma s talentovanými zaměstnanci a připravena pro růst. Volba Adventu jako jejího investora zajistí další růst," uvedl ředitel Sanofi Olivier Brandicourt.

"Generická léčiva nás zajímají mimo jiné proto, že umožňují kvalitní léčbu za nižší ceny. Zentiva je v oboru silnou společností, z níž nyní vytvoříme velkého nezávislého hráče," sdělili k transakci vedoucí zdravotnické divize Adventu Tom Allen a šéf investic Adventu ve Francii Cédric Chateau.

Zentiva, která formálně zastřešuje evropskou generickou divizi Sanofi, sídlí v Praze, působí v 25 zemích Evropy a uvádí, že obsluhuje 40 milionů pacientů. Výrobní závod má kromě Prahy také v Budapešti. Roční obrat firmy se pohybuje kolem 800 milionů eur při provozním zisku EBITDA ve výši 150 milionů eur.

Advent byl založen v roce 1984, je jedním z největších globálně působících investičních fondů. Dosud investoval do 330 projektů, aktuálně spravuje aktiva ve výši 35 miliard eur. Zdravotnictví je pro fond jednou ze stěžejních oblastí.

 

Právě se děje

Další zprávy