Novým šéfem Lesů ČR se má stát Daniel Szórád

ČTK ČTK
9. 4. 2014 10:57
Oficiálně chce ministerstvo zemědělství jméno nového šéfa státního podniku oznámit v pondělí.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Zuzana Hronová

Praha - Novým šéfem Lesů ČR by se měl stát Daniel Szórád. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) v úterý jeho jméno oznámil spolustraníkům.

ČTK to řekl zdroj z vedení strany, který tak potvrdil informaci serveru motejlek.com. Oficiálně chce ministerstvo jméno nového šéfa státního podniku oznámit v pondělí.

Mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán nechtěl informaci o Szórádovi potvrdit, několik dobře informovaných zdrojů z oboru ale ČTK řeklo, že by se šéfem Lesů ČR (LČR) měl stát právě on.

Szórád, který je nyní manažerem polské pobočky švédského nábytkářského impéria IKEA, má bohatou zkušenost v lesnickém oboru. Byl mimo jiné mezi lety 2001 a 2009 obchodním ředitelem firmy CE WOOD, která se nyní soudí s Lesy ČR o 3,72 miliardy korun za zrušené smlouvy.

Spor má začátek v lednu 2005, kdy LČR oznámily, že smlouvy uzavřené bývalým vedením jsou neplatné, a smluvní vztahy proto končí. Zrušení smluv vyvolalo u lesních firem nevoli, což přispělo k pádu tehdejšího šéfa LČR Kamila Vyslyšela. Lesy ČR následně vypsaly nové tendry, v jejichž prvním kole CE WOOD neuspěla a druhého se nezúčastnila. CE WOOD předčasné ukončení smluv odmítla, následné tendry označila za neplatné a svých údajných nároků se začala domáhat u soudů.

Krajský soud v Hradci Králové loni v prosinci nárok firmy opírající se o údajně nekalou soutěž nepravomocně odmítl. Szórád je podle serveru jedním z hlavních svědků žalující strany.

CE WOOD byla od roku 2000 do roku 2005 největší tuzemskou společností, která se zabývala lesnickými pracemi a těžbou dřeva. Kontrakty společnosti ovšem nikdy neprošly veřejným výběrovým řízením, které Lesy ČR v roce 2005 zavedly. Tím CE WOOD ztratil dominantní postavení na tuzemském trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy