Novým šéfem Budvaru je Petr Dvořák, který se staral o pověst Prazdroje v Londýně

Kateřina Šefrová Adam Váchal Lucie Hrdličková, Kateřina Šefrová, Adam Váchal
Aktualizováno 24. 4. 2017 14:25
Národní podnik Budějovický Budvar má nového šéfa. Ministr zemědělství jím jmenoval Petra Dvořáka, dřívějšího manažera Plzeňského Prazdroje.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha/České Budějovice - Národní podnik Budějovický Budvar povede jedenačtyřicetiletý Petr Dvořák. Právě jeho jméno potvrdil dnes odpoledne ministr zemědělství Marian Jurečka, do jehož resortu firma spadá. Funkce se ujme 1. května.

Dvořák nahradí Jiřího Bočka - nejdéle sloužícího ředitele českého pivovaru, který ve funkci strávil čtvrt století. Boček loni v listopadu oznámil, že funkci opouští ze zdravotních důvodů.

Dvořák pracoval na rozvoji značky a exportu Plzeňského Prazdroje přímo v londýnské centrále společnosti SABMiller, bývalého majitele Prazdroje. Předtím pracoval jako šéf marketingu Pivovarů Staropramen.

Rodák z Liberce Petr Dvořák se ucházel o post v Budvaru, když po sedmi letech opustil SABMiller - poté, co Prazdroj koupila japonská pivovarnická skupina Asahi. V tendru na nového šéfa národního podniku mu v úzkého výběru konkuroval mu dlouholetý sládek a výrobní ředitel Budvaru Adam Brož.

"Výběrová komise mi ze všech uchazečů doporučila dva finalisty. S oběma jsem se sešel a podrobně zvažoval koho vybrat. Nakonec jsem si řekl, že by bylo dobré doplnit tým člověkem, který má velmi dobrou zkušenost jak z Česka, tak právě ze zahraničí," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Výběr Dvořáka, který měl na starosti pověst českého piva na britském trhu, je logický. Budvar dnes prodá více než polovinu svého piva uvařeného v Budějovicích v cizině. A Velká Británie je jedním z klíčových trhů - jednou z mála zemí, kde má Budvar vlastní obchodní zástupce přímo na místě. V Londýně rozvíjí vlastní hospody, což dělal i Plzeňský Prazdroj.

S výběrem pomáhala vícečlenná komise odborníků a volba byla do poslední chvíle velmi střežená. Na pomoc byl přizván také pražský headhunter Jan Brázda a jeho společnost Constellation. Finální slovo ale bylo na ministru Jurečkovi.

Dvořák přebírá pivovar po Bočkovi v době rozmachu. Poslední roky jsou pro Budvar rekordní. Pivovar má schválenou investici ve výši jeden a půl miliardy na rozvoj areálu a výroby. Ta se má zvednout do několika let o pětinu.

 

Právě se děje

Další zprávy