Novým ředitelem vládní agentury CzechInvest je Karel Kučera

ČTK ČTK
21. 10. 2014 16:12
Nový šéf má zkušenosti z České televize či Deutsche Post, ve státní správě mu ale praxe chybí.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Jiří Koťátko/Economia

Praha - Novým ředitelem vládní agentury CzechInvest se stal Karel Kučera. V komunálních volbách byl na kandidátce hnutí ANO v Mníšku pod Brdy. Jeho jmenování, o němž jako první informoval server Lidovky.cz, potvrdil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Výběrové řízení na šéfa státní agentury, která do Česka láká zahraniční investory, zahájil Mládek v dubnu letošního roku. Kučerovi dal z dvojice finálních kandidátů přednost před pověřeným ředitelem CzechInvestu Ondřejem Votrubou.

"Volba na pana Kučeru padla mimo jiné proto, že je ze soukromého byznysu. Očekávám, že tam přinese nové impulsy. Také předpokládám, že to je, v uvozovkách, nový Martin Jahn," zdůvodnil svůj výběr odkazem na někdejšího šéfa agentury Mládek.  

Premiéra v roli šéfa

Kučera nikdy nepracoval v řídicí pozici a ani s prací ve státní správě nemá žádné zkušenosti, uvedl server Lidovky.cz. Vystudoval pražskou právnickou fakultu a Vysokou školu ekonomickou. Během své kariéry vystřídal několik soukromých společností, pracoval například pro Deutsche Post, poradenské firmy Accenture a M.C.Triton a také pro veřejnoprávní Českou televizi. Od roku 2012 je konzultantem na volné noze.

Kučera kandidoval v komunálních volbách za hnutí ANO, z kandidátky ale odstoupil. Jmenování s tím podle Kučerových slov nesouvisí.

"Já se chci vrátit k úspěšným kořenům agentury CzechInvest," řekl ke svým představám Kučera. Při vedení agentury chce stavět na čtveřici základních pilířů - rozšíření služeb pro stávající domácí podniky a investory ze zahraničí, větší aktivitě v zahraničních zemích, zachování nebo zvýšení čerpání z evropských fondů a zjednodušení administrativy. Rád by, aby se Česko dostalo mezi deset nejúspěšnějších zemí v získávání zahraničních investorů v Evropě.

Pátý šéf za poslední dva roky

CzechInvest má na starosti lákání zahraničních investorů do Česka či pomoc menším českým firmám při hledání partnerů v cizině. Od roku 2004 funguje také jako orgán pro zavádění strukturálních fondů EU.

Agenturu od února vedl pověřený ředitel Ondřej Votruba. Vystřídal odvolaného Mariana Piechu, kterého přivedl bývalý ministr průmyslu Jiří Cienciala. Miroslava Křížka, který vedl agenturu od září 2010 do srpna 2012, obvinila policie z podvodu. Kučera bude už pátým šéfem agentury za poslední dva roky.

Nejvíce investic jde z Německa

V CzechInvestu pracuje podle výroční zprávy za loňský rok 229 zaměstnanců. V rámci 108 projektů agentura do Česka zprostředkovala investice za téměř 50 miliard korun. Sama loni hospodařila s 320 miliony.

K nejaktivnějším investorům v ČR patřili v roce 2013 ti domácí. Nejvíce zahraničních investic pak do země loni přišlo z Německa.

 

Právě se děje

Další zprávy