Vítkovice Heavy Machinery mění šéfa, povede je krizový manažer

ČTK ČTK
4. 6. 2018 10:32
Daniel Kurucz má obnovit důvěru zákazníků, finančních partnerů, dodavatelů a zaměstnanců ve značku.
Daniel Kurucz.
Daniel Kurucz. | Foto: Vojtěch Marek

Ostrava - Novým generálním ředitelem ostravské společnosti Vítkovice Heavy Machinery (VHM) se od začátku června stal Daniel Kurucz. Dosavadní generální ředitel VHM Martin Žák se vrátil do své původní funkce ředitele společnosti Vítkovice Doprava. Oznámila to mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

Vítkovice Heavy Machinery jsou producentem ocelí a výrobků z nich, včetně produktů pro energetiku. Společnost patří do holdingu Vítkovice Machinery Group podnikatele Jana Světlíka.

V březnu na sebe firma podala insolvenční návrh a zároveň oznámila, že do ní vstupuje nový investor - společnost SPV VTK zakladatele holdingu Czechoslovak Group Jaroslava Strnada. Soud reorganizaci schválil. Díky finanční podpoře investora, který postupně ve firmě přebírá vedení, v dubnu VHM po několika měsících obnovily chod ocelárny a celou výrobu.

Investor podle Kijonkové vybral Kurucze jako krizového manažera, který má obnovit důvěru zákazníků, finančních partnerů, dodavatelů a zaměstnanců ve značku VHM. Padesátiletý Kurucz v minulosti řídil divizi švédské globální společnosti Sandvik působící ve stejném oboru jako VHM, stál v čele Českých drah nebo v čele divize speciální chemie holdingu Agrofert.

"Mým úkolem je spolu s týmem spolupracovníků, který sestavím, zopakovat to, co se stejnému investorovi podařilo před pěti lety v kopřivnické Tatře. Zachránit slavnou českou průmyslovou značku, ekonomicky ji stabilizovat a vytvořit předpoklady pro její další rozvoj," uvedl Kurucz.

VHM mají asi 900 zaměstnanců. Vyvážejí do zemí EU, ale také do Ruska, Kanady, Brazílie nebo Indie. Věřitelé firmy přihlásili u soudu nepodmíněné pohledávky za více než 3,23 miliardy korun, ne všechny ale insolvenční správce uznal.

 

Právě se děje

Další zprávy