Novým ředitelem státních Lesů ČR se stane Vojáček, dosud vedl Vojenské lesy a statky

čtk eko čtk, eko
Aktualizováno 13. 8. 2018 13:20
Na podnik v poslední době míří kritika za to, že zanedbal preventivní opatření proti šíření kůrovce, zvláště na Moravě.
Josef Vojáček, dosavadní šéf Vojenských lesů a statků.
Josef Vojáček, dosavadní šéf Vojenských lesů a statků. | Foto: VLS

Praha - Generálním ředitelem státního podniku Lesů ČR se od září stane sedmačtyřicetiletý Josef Vojáček, současný šéf Vojenských lesů a statků ČR. Potvrdil to ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Do výběrového řízení na post odvolaného ředitele Daniela Szóráda se hlásilo jedenáct uchazečů, uvedlo již dříve ministerstvo. Vojáčka doporučila před jmenováním odborná komise.

Vojáček řekl, že zatím nepředpokládá personální změny ve vedení podniku, chce se nejdřív s prací konkrétních lidí seznámit. Koncepci rozvoje Lesů ČR chce založit na komunikaci s obchodními partnery, neziskovými organizacemi i dalšími hospodáři v krajině.

Konkrétní kroky, které by mohly například změnit zadávání smluv na těžbu dřeva, nezveřejnil. Zakázky by se však podle něj měly zadávat pružněji. "Chtělo by to nepoužívat v rámci celé republiky jednotný mustr pro zadávání veřejných zakázek," řekl.

Podle něj se také nejspíš ještě upraví novela vyhlášky, která by měla umožnit druhově pestřejší vysazování nových stromů. Tu v minulosti kritizovaly neziskové organizace.

Vojáček je podle svého životopisu ředitelem Vojenských lesů a statků od roku 2014. Od 90. let působil v Lesích ČR. Ředitelem Vojenských lesů a statků byl také mezi lety 2004 a 2009.

Státní podnik vlastní téměř polovinu lesů

Szóráda odvolal v polovině května bývalý ministr Jiří Milek (za ANO). Pověřený řízením podniku, který vlastní skoro polovinu českých lesů, byl ředitel lesního a vodního hospodářství podniku Tomáš Pospíšil.

Na podnik v poslední době mířila kritika za to, že zanedbal preventivní opatření proti šíření kůrovce, zvláště na Moravě. Po svém odvolání Szórád odmítl, že by kvůli jeho řízení podnik likvidaci kůrovcové kalamity nezvládl. Problém se podle něj netýká pouze lesů ve správě Lesů ČR, ale všech vlastníků lesů, a to i v sousedních zemích.

Česká inspekce životního prostředí uložila Lesům ČR pokutu 3,5 milionu korun za to, že nezabránil působení škodlivých činitelů na les, čímž měl ohrozit životní prostředí. Nepravomocná sankce následovala po kontrolách v několika lesních správách na Moravě, uvedly v minulém týdnu Lidové noviny. Podle nich pokuta padla za nálet kůrovce do českých lesů.

Podniku loni klesl čistý zisk o 26 procent na 3,08 miliardy korun z předloňských 4,16 miliardy korun. Byl to nejnižší zisk za posledních sedm let. Snížení zisku Lesy ČR přičetly především poklesu tržeb za dříví o 722 milionů korun a zvýšením tvorby rezerv o 206 milionů korun. Vojáček očekává, že podnik letos do státního rozpočtu odvede 2,5 miliardy korun.

Vojáci prý neměli s kůrovcem problémy

Josef Vojáček se narodil 12. května 1971 v Olomouci, vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně,

V Lesích ČR působil již v letech 1993-2004, nejprve na Lesní správě ve Šternberku, od roku 1998 na ředitelství v Hradci Králové, kde byl přes pět let vedoucím odboru informatiky.

V letech 2004-2009 byl poprvé ředitelem Vojenských lesů a statků, v polovině listopadu 2009 pak požádal o uvolnění z funkce z rodinných důvodů. Poté působil jako poradce a v letech 2010-2014 byl kvestorem České zemědělské univerzity v Praze. Od roku 2014 znovu vede Vojenské lesy a statky.

V roce 2013 se ucházel o pozici generálního ředitele Lesů ČR v tendru vyhlášeném tehdejším ministrem Petrem Bendlem, který byl ale zrušen. Druhého tendru, vyhlášeného "úřednickým" ministrem Miroslavem Tomanem, se nezúčastnil.

V posledních letech byl v médiích opakovaně zmiňován jako jeden z kandidátů na šéfa Lesů ČR. Přispělo k tomu vyjádření premiéra Andreje Babiše z letošního května - když Babiš spolu s tehdejším ministrem zemědělství Jiřím Milkem a životního prostředí Richardem Brabcem hovořili o důvodech odvolání ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda, zmínili, že ne všichni vlastníci lesů v zemi mají s kůrovcem problémy. A jako vzor uvedli právě Vojenské lesy a statky.

 

Právě se děje

Další zprávy