Novým majitelem bývalého kláštera U Hybernů je slovenský miliardář Fiľo

ČTK ČTK
20. 7. 2016 10:39
Slovenský miliardář Milan Fiľo se k vlastnictví nemovitosti nechtěl oficiálně přiznat. Areál loni koupila od státu za 790 milionů korun společnost Lagerris, za kterou ale vystupovali právníci. Dražbu objektu vyhlásil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Zúčastnili se jen tři zájemci, Lagerris ji získal za vyhlašovací cenu.
Bývalý klášter U Hybernů.
Bývalý klášter U Hybernů. | Foto: ČTK

Praha - Majitelem bývalého kláštera na pražském náměstí Republiky je slovenský miliardář Milan Fiľo. Vyplývá to z loňské účetní uzávěrky jeho společnosti Eco-Invest, informují dnes Hospodářské noviny. Fiľo se k vlastnictví nemovitosti nechtěl oficiálně přiznat. Areál loni koupila od státu za 790 milionů korun společnost Lagerris, za kterou ale vystupovali právníci.

Dražbu objektu vyhlásil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Zúčastnili se jen tři zájemci, Lagerris ji získal za vyhlašovací cenu. Podle odborníků na reality je ale i ta přemrštěná, protože jde o památkově chráněný objekt, který lze předělat ke komerčnímu využití.

"V roce 2015 společnost koupila 100 procent podílu ve společnosti Lagerris za 73 828 eur," píše se v účetní uzávěrce Eco-Invest. Suma v přepočtu zhruba dvou milionů korun je zřejmě odměna, kterou získala jedna ze společností z okruhu advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners, která původně založila Lagerris.

Z uzávěrky také vyplývá, že nákup Eco-Invest financoval z vlastních zdrojů, Lagerrisu poskytl bezúročnou půjčku.

Podle zdroje HN koupil Fiľo bývalý klášter jako dlouhodobou investici. Jedna z jeho společností také provozuje v přilehlém domě U Hybernů muzikálové divadlo. Budovu vlastní zadlužený Státní fond kultury, ministerstvo kultury loni uvažovalo, že ji prodá. "Tato myšlenka byla zatím opuštěna," sdělila mluvčí ministerstva Simona Cigánková.

 

Právě se děje

Další zprávy