Kandidát na ministra průmyslu přichází z vysokého byznysu. Může být nemile překvapen

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
29. 11. 2021 11:49
Přes 30 let působil v bankovním sektoru ve střední a východní Evropě, podílel se na budování korporátního bankovnictví v postkomunistickém Československu. Skoro 20 let strávil na vysokých manažerských pozicích, dostal ocenění Bankéř roku. Nyní chce čtyřiapadesátiletý Jozef Síkela jako kandidát hnutí Starostové a nezávislí (STAN) získat post ministra průmyslu a obchodu.
Foto: Prime Fund

Síkela je absolventem Vysoké školy ekonomické, kde v roce 1989 spoluorganizoval studentské stávky. S finančnictvím má bohaté zkušenosti. 

"Na rozdíl od teoretiků je pan Síkela člověkem z praxe. Má dlouholeté manažerské dovednosti, umí vyjednávat a uzavírat dohody. Vzhledem k náročné agendě, která na nového ministra průmyslu a obchodu čeká, jsou právě tato kvalifikační kritéria zásadní," říká analytik společnosti BH Securities Štěpán Křeček.

Dodává ovšem, že se Síkela ve vládě snadno může setkat s rozčarováním. "Obávám se, že pan Síkela není číslo jedna a k funkci přišel tak trochu náhodou. Jako člověk z byznysu zřejmě bude překvapen, jak absurdní dokáže být česká politika. Doufejme, že se dokáže rychle zorientovat a hned po jmenování se pustí do práce," dodává Křeček.

Síkela od roku 1995 pracoval ve vídeňské Creditanstalt, po fúzi s Bank Austria se stal ředitelem jejího korporátního bankovnictví v Česku.

Od roku 2001 pak působil v několika společnostech rakouské Erste Group, do roku 2006 byl ředitelem korporátního programu v České spořitelně, poté byl zástupcem generálního ředitele ukrajinské větve Erste Bank, v roce 2009 se stal jejím výkonným ředitelem.

V letech 2010 až 2015 byl generálním ředitelem Slovenské spořitelny, později se stal členem představenstva celé Erste Group, kde měl na starosti korporátní bankovnictví a trhy. Představenstvo Erste Group Síkela opustil v roce 2019 a poté do konce roku 2020 pro skupinu pracoval jako externí poradce.

Letos začal působit v technologické investiční skupině Prime Fund, které je spoluzakladatelem. Fond se od svého počátku řídí vlastní investiční strategií, podle které vyhledává a investuje do společností s významným know-how a kompetencemi v oblasti nových technologií, inovativních přístupů, cloudových a e-commerce řešení, infrastrukturních služeb, IT vývoje, kryptoměn či blockchainu.

Síkela v roce 2013 obdržel cenu slovenského bankéře roku. Zároveň se umístil mezi nejlepšími pěti slovenskými manažery.

Síkela řekl, že Česko čeká řada globálních výzev. "Stát by měl mít ambici takovým změnám nebránit, ale naopak je využít ve svůj vlastní prospěch. Věřím, že v prosazování těchto témat mi pomůže má dlouholetá zkušenost z vrcholného mezinárodního bankovního prostředí," uvedl v tiskové zprávě.

Na ministerstvo chce přinést moderní přístupy, "které nám otevřou příležitost v transformaci našeho průmyslu, rozvoje technologických start-upů a vyšší energetické soběstačnosti, což je cesta k tomu, aby se ČR stala středoevropským tygrem," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy