Novým investorem v ČSA má být firma majitelů společnosti Smartwings

ČTK ČTK
10. 2. 2022 22:51
Novým investorem v Českých aeroliniích (ČSA) se má stát na konci ledna založená firma Prague City Air, kterou vlastní majitelé Smartwings Jiří Šimáně a rodina Vikových. Podle reorganizačního plánu poskytne firma letecké společnosti vypořádací úvěr 125 milionů korun, z kterého budou vyplaceni věřitelé.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Archiv ČSA

Informuje o tom server Zdopravy.cz.

ČSA jsou od loňského března v úpadku, v červnu soud povolil jejich reorganizaci, kterou má na starosti právě mateřská společnost Smartwings.

Prague City Air by měla ČSA poskytnout také provozní úvěr 15 milionů korun. Vůči úvěru bude zastaven letoun Airbus A319, což je jediný stroj, který aerolinky vlastní. Podíly stávajících akcionářů mají zcela zaniknout. Plán ještě musí schválit věřitelé.

Smartwings loni požádaly soud o prodloužení lhůty na reorganizační plán pro ČSA právě do letošního února. Firma potřebovala více času pro jednání s Airbusem, který patří mezi největší věřitele zadlužených ČSA. Jeho pohledávka činí 17,3 miliardy korun za neodebraná letadla.

Hodnota nezajištěného majetku ČSA je stanovena na 253 milionů korun. Podle plánu by měly být více než z poloviny uspokojeny pohledávky dvou zajištěných věřitelů. Quiver Beta si nárokuje 55 milionů korun, Lufthansa Technik tři miliony. Ostatní věřitelé dostanou 4,6 procenta svých pohledávek. Airbus by poté měl také stáhnout svou pohledávku.

Server upozornil, že ČSA by měla stačit na provoz letos dvě letadla A319 a pronajatý A320. V příštím roce má aerolinkám pomáhat pět letounů Smartwings, od druhé poloviny roku pak společnost postupně získá do dlouhodobého pronájmu čtyři nové Airbusy A220.

ČSA zasáhly dopady epidemie koronaviru, dopravce musel zrušit velké množství spojů. Kvůli ztrátám už předloni propustil kolem 300 pracovníků. Loni v únoru firma oznámila úřadu práce záměr propustit až všech 430 zaměstnanců. ČSA v této souvislosti upozornily na to, že jde o jeden z kroků v připravované reorganizaci, a záměr tak nemusí znamenat propuštění všech. Kvůli krizi se zmenšila flotila letecké společnosti, provoz však dále pokračuje.

Také mateřská společnost Smartwings se kvůli koronavirové krizi a rušení letů ocitla v ekonomických problémech. Společnost čerpá úvěr od čtyř bank za dvě miliardy korun. Celkově financování dopravce přesáhne sedm miliard korun, další peníze by měli zajistit čeští akcionáři, podpora leasingových firem a restrukturalizace.



 

Právě se děje

Další zprávy