Novým guvernérem České národní banky bude Aleš Michl, píše web. Vystřídá Rusnoka

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 6. 5. 2022 14:07
Novým guvernérem České národní banky má být člen její bankovní rady Aleš Michl. V pátek o tom informoval web Seznam Zprávy, podle kterého prezident Miloš Zeman jmenuje Michla v brzké době. Michl informaci odmítl komentovat. Dosavadnímu guvernérovi Jiřímu Rusnokovi v červnu končí druhý mandát a znovu kandidovat nemůže.
Prezident Miloš Zeman ve středu jmenoval novým guvernérem České národní banky jejího dosavadního radního Aleše Michla. | Video: ČTK

Serveru SeznamZprávy neoficiální informaci potvrdily zdroje obeznámené s jednáním prezidenta Zemana s jednotlivými kandidáty. Podle těchto zdrojů má Zeman oznámit jmenování Michla, který je považován za odpůrce zvyšování úrokových sazeb, v nejbližších dnech. Dosavadní guvernér Rusnok naopak podporoval boj s vysokou inflaci cestou zvyšování úrokových sazeb.

"Z jednání mezi čtyřma očima s panem prezidentem neposkytuji žádné informace," řekl bez dalších podrobností ČTK Michl.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček sdělil, že "ve věci guvernéra České národní banky je nutno vyčkat oficiálních kroků, které jsou plně v gesci prezidenta republiky". "Do té doby nebudu reagovat na žádné mediální zprávy a ponechám je bez komentáře," dodal.

Zeman o víkendu řekl, že má čtyři kandidáty na guvernéra, ve svém výběru ale už má víceméně jasno. Média v této souvislosti uvedla, že v nejužším výběru jsou vedla Michla nynější viceguvernéři Tomáš Nidetzký a Marek Mora, které navrhl prezidentovi Rusnok kvůli zachování kontinuity současné bankovní rady.

Počátkem roku uvedla Česká televize, že podle jejích informací je Zemanovým kandidátem šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

S Nidetzkým a Morou jednal prezident na Hradě na konci dubna, podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka o schůzku se Zemanem sami požádali. S Michlem se Zeman setkal ve středu, bližší informace ke schůzce Ovčáček nezveřejnil.

Michl v minulosti mimo jiné působil v Raiffeisenbank a byl externím poradcem někdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO). Členem bankovní rady ČNB je konce roku 2018. Server připomněl, že Michl a další člen bankovní rady Oldřich Dědek opakovaně jako jediní ze sedmičlenné bankovní rady hlasovali proti zvyšování úrokových sazeb.

Česká národní banka je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu. Sedmičlenná bankovní rada určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově-politických opatřeních. Členové rady mají šestiletý mandát a nesmějí zastávat funkci více než dvakrát. Guvernéra, viceguvernéry a ostatní členy bankovní rady jmenuje a odvolává prezident.

Michl v březnu 2016: Čínské peníze potřebujeme, nebezpečí nevidím, lidská práva musí zvládnout diplomacie

Poprvé v historii bude víc peněz na Východě než na Západě, Čína se nabízí, celkově jejich investice naprosto vítám, říká ekonom Aleš Michl. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy