Nový život Priorů. Obchodní domy čeká přestavba nebo prodej

Lucie Hrdličková, Hospodářské noviny
6. 12. 2014 14:45
Původní československou síť zhruba 60 obchodů si po listopadu 1989 rozdělilo několik společností. Značka úplně nezanikla.
Obchodní dům Prior v Jihlavě
Obchodní dům Prior v Jihlavě | Foto: ČTK

Praha – Obchodní domy Prior v Českých Budějovicích či Mostě čeká proměna. Naopak některé „zbytné objekty chce jejich současný vlastník, česká společnost Le cygne sportif, prodat – konkrétně třeba menší dům v Náchodě, Roudnici či Jirkově. Nabídky inzeruje také na svém webu.

"Hodně už nakupují Vietnamci," připouští Libuše Vojáčková, bývalá pracovnice Prioru a spolumajitelka Le cygne sportif. „Nastal přesně ten okamžik, kdy se musíme rozhodnout, co s objekty dál," řekla Hospodářským novinám.

Le cygne sportif je podnik podnikatele Alexandra Seidla, který část Priorů vybudovaných v 70. a 80. letech 20. století skoupil po pádu socialismu a dodnes tyto objekty vlastní. Společnost zatím v Česku provozuje a pronajímá 16 objektů bývalých Priorů pod značkou Prior Česká republika.

V některých se jí daří udržet skladbu obchodního domu po vzoru předlistopadového motta Nákup pod jednou střechou. Jsou tam potraviny, textil i domácí potřeby. Jiné objekty, jako třeba Prior na jihlavském náměstí, působí vybydleně a stalo se z nich útočiště vietnamských obchodníků. Jiní nájemci totiž vzhledem k podobě interiéru, pro který jsou typická otevřená patra bez oddělených jednotlivých obchodů, o působení v Prioru příliš nestojí.

Obchodní dům Máj
Obchodní dům Máj | Foto: www.gjf.cz

Druhá společnost, která vlastní šest bývalých českých Priorů - Reality Management - se už do rekonstrukce některých objektů pustila. Přestavěla třeba obchodní domy v Ostravě, Chomutově, Olomouci či Prostějově. Každá z úprav si podle majitelů vyžádala investici ve výši minimálně sto milionů korun. Teď chystá také úpravu přerovského a zlínského obchodního domu.

Podobné částky do rekonstrukce objektů v uplynulých letech investovali také majitelé pražských objektů Kotva a Máj – společnosti Markland Kotva a Tesco.

Až šedesát obchodů

Vůbec první obchodní dům Prior byl vystavěn krátce po roce 1969 v Nitře na Slovensku, kde také později sídlila centrála celé sítě. Další pobočky pak vznikaly v Česku i na Slovensku ve třech základních velikostech. „Ne vždy se to z hlediska vzhledu a zakotvení do okolí vyvedlo,“ říká současná prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková, která kdysi v obchodech působila jako nákupčí, prodavačka i účetní.

Typickým příkladem takového nešetrného usazení je třeba Prior uprostřed jihlavského náměstí. Jako pěst na oko dlouho působil obchodní dům v historickém jádru Olomouce, který již prošel rekonstrukcí. Pozůstatkem sítě je i pražský obchodní dům Kotva – několikapatrový shluk šestihranů z dílny architektů manželů Machoninových, kvůli kterému se počátkem 70. let dvacátého století zbouralo v centru Prahy několik historických domů.

Stavba obchodního domu Máj v Praze.
Stavba obchodního domu Máj v Praze. | Foto: Miroslav Masák, Martin Rajniš, John Eisler

Síť se do listopadu 1989 rozrostla a pod svou značkou Prior sdružovala asi šedesát obchodů, které se centrálně spravovaly i zásobovaly. Do řetězce se začlenily i některé zestátněné podniky, většinou z první republiky, jako třeba obchodní domy Brouk a Babka. Pod hlavičku Prioru byly zahrnuty i bývalé domy módy (Dunaj v Bratislavě či Dům módy na pražském Václavském náměstí).

Na poměry v tehdejším Československu byly obchody vlastně nadčasové. Zejména pražské Priory – zmíněná Kotva, Máj na Národní třídě či Bílá labuť byly považovány za svatyně moderního nakupování. Mottem Priorů bylo po vzoru západoněmecké sítě Karstadt vybudovat místo pro nákup pod jednou střechou. Priory měly oproti jiným obchodům tu výhodu, že se do nich často přednostně přidělovalo až třicet procent nového zboží z tuzemska i z dovozu ze spřátelených socialistických zemí.

Kmart zůstal jen tři roky

Několik lukrativních Priorů se prodalo přímým prodejem v letech 1992 a 1993 americkému obchodníkovi Kmart. Ten se ale o tři roky později rozhodl z regionu odejít a třináct obchodních domů prodal britskému řetězci Tesco. Britové nyní vlastní pražský Máj (přejmenovaný na značku My), objekt v Hradci Králové či Plzni.

Obchodní dům Ještěd v Liberci byl v roce 2009 zbourán.
Obchodní dům Ještěd v Liberci byl v roce 2009 zbourán. | Foto: www.gjf.cz

Zbytek bývalých Priorů si rozdělily dvě hlavní skupiny – tehdejší Interkontakt Group, který byl svého času největší obchodní firmou v Česku, a zmíněná Le cygne sportif groupe Alexandra Seidla. Zvlášť zůstal obchodní dům Kotva, který se prodával ve velké privatizaci a dnes má již několikátého majitele, jímž je společnost Markland Kotva.

Bývalý Interkontakt i Le cygne sportif postupem let s rostoucí konkurencí zanevřely na maloobchod. Obě společnosti si ale ponechaly budovy i značku Prior v určité podobě a prostory dnes pronajímají různým nájemcům.

Demolice v Liberci

Tesco v roce 2009 prosadilo zbourání bývalého Prioru v Liberci, členité budovy od architektů z libereckého ateliéru SIAL z roku 1978. Ministerstvo kultury nakonec nevyhovělo výzvám, které podporoval třeba David Vávra a řada dalších architektů, budovu vyvázalo z ochrany a posvětilo tím její demolici. Na stejném místě dnes stojí nákupní galerie Forum.

Demolice nebo radiální přestavba neprošla u pražského Máje na Národní třídě. Ministerstvo kultury rozhodlo, že stavba z počátku sedmdesátých let bude převedena mezi kulturní památky. Tesco pak nakonec v roce 2009 provedlo zásadní rekonstrukci.

Roky se spekuluje také o zbourání Prioru na jihlavském náměstí, který patří Le cygne sportif groupe. Původně zde stál komplex historických měšťanských domů, které byly v průběhu sedmdesátých let zbořeny. Zdejší Prior je označován za jeden z nejnepovedenějších pomníků socialistické výstavby. Město by jej ale muselo koupit – podle odhadů až za 300 milionů korun, před lety se mluvilo dokonce o 500 milionech.

 

Právě se děje

Další zprávy