Nový žebříček světových měst: Nejlépe se žije ve Vídni, Praha je na konci sedmé desítky

ČTK ČTK
23. 2. 2016 14:59
První pětku doplňují Curych, Auckland, Mnichov a Vancouver. Globální centra jako Londýn, Paříž, Tokio a New York se nedostala ani mezi nejlepších třicet a zaostávají za většinou velkých měst Německa, Skandinávie a Austrálie. Ukázal to žebříček sestavovaný konzultační společností Mercer. Praha skončila na 69. místě a je na tom nejlépe z měst střední a východní Evropy. Průzkum hodnotí celkem 230 měst.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Vídeň - Nejlepším městem pro život je opět hlavní město Rakouska Vídeň. Naopak nejhůře je na tom irácká metropole Bagdád. Vyplývá to z nejnovějšího žebříčku sestavovaného konzultační společností Mercer. Praha skončila na 69. místě a je na tom nejlépe z měst střední a východní Evropy.

Průzkum hodnotí celkem 230 měst podle desítek kritérií, jako jsou politická stabilita, zdravotní péče, kriminalita, rekreace a doprava.

Vídeň skončila na prvním místě již sedmým rokem za sebou. V první pětce jsou také Curych, Auckland, Mnichov a Vancouver. Naopak globální centra jako Londýn, Paříž, Tokio a New York se nedostala ani mezi nejlepších třicet a zaostávají za většinou velkých měst Německa, Skandinávie a Austrálie.

Pořadí Město
1. Vídeň (Rakousko)
2. Curych (Švýcarsko)
3. Auckland (Nový Zéland)
4. Mnichov (Německo)
5. Vancouver (Kanada)
6. Düsseldorf (Německo)
7. Frankfurt (Německo)
8. Ženeva (Švýcarsko)
9. Kodaň (Dánsko)
10. Sydney (Austrálie)

Evropská města si vedou dobře navzdory nedávnému nárůstu bezpečnostních hrozeb, sociálním nepokojům a obavám o ekonomický výhled regionu. Města ze západní Evropy pak obsadila sedm z deseti nejlepších míst. Nejhůře hodnocená města v Evropě jsou Kyjev (176. místo), Tirana (179.) a Minsk (190.).

Mezi nejhorší města se kromě Bagdádu zařadily město Bangui ze Středoafrické republiky, jemenské hlavní město Saná, hlavní město Haiti Port-au-Prince a súdánská metropole Chartúm.

 

Právě se děje

Další zprávy