Nový žebříček nejbohatších Slováků: projděte si první desítku, s náskokem vede Babiš

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
31. 10. 2017 12:30
Andrej Babiš si podle časopisu Forbes během roku polepšil o 800 milionů eur. S výrazným odstupem skončil na druhém místě spoluzakladatel developerské skupiny HB Reavis Ivan Chrenko, za ním je spolumajitel finanční skupiny Penta Jaroslav Haščák.
Nejbohatší Slovák.
Nejbohatší Slovák. | Foto: ČTK

Bratislava - Bratislavský rodák a šéf vítězného hnutí ANO v nedávných volbách do české Poslanecké sněmovny Andrej Babiš obhájil podle slovenské edice časopisu Forbes pozici nejbohatšího Slováka. Ke změně oproti loňsku nedošlo ani na dalších dvou místech. .

Pořadí a jméno Majetek Zdroj bohatství
1. Andrej Babiš 3,39 mld. eur chemie, potravinářství, zemědělství, zdravotnictví
2. Ivan Chrenko 1,1 mld. eur reality (HB Reavis)
3. Jaroslav Haščák 740 mil. eur zdravotnictví, finance, průmysl, služby, média, reality (Penta Investments)
4. Milan Fiľo 650 mil. eur papírenství, potravinářství, development (Eco-Investment)
5. Miroslav Trnka 640 mil. eur IT (Eset)
6. Peter Paško 620 mil. eur IT (Eset)
7. Rudolf Hrubý 610 mil. eur IT (Eset)
8. Tomáš Chrenek 580 mil. eur hutnictví, průmysl, zdravotnictví (Moravia Steel, Třinecké železárny, Minerfin, Agel)
9. Jozef a Patrik Tkáčovi 550 mil. eur finance (J&T Finance Group)
10. Ivan Jakabovič 530 mil. eur finance (J&T Finance Group)

Babišův majetek podle časopisu dosáhl 3,39 miliardy eur (87 miliard korun) a proti loňsku se zvýšil o 800 milionů eur (20,5 miliardy korun). "Babiš sice přesídlil do sousední České republiky, ale 'jeho' Agrofert Holding má na Slovensku stále rozsáhlé podnikatelské aktivity. Na Slovensku je nejvýznamnějším chemickým aktivem Agrofertu Duslo Šaľa," napsal časopis.

V Česku Babiš počátkem letošního roku převedl svůj zemědělsko-potravinářský holding Agrofert a společnost SynBiol do svěřenských fondů kvůli zákonu o střetu zájmů. Jelikož ale Babiš zůstává jediným příjemcem z nich plynoucích benefitů, zařadil ho počátkem října Forbes i letos mezi české miliardáře. V Česku je s majetkem v hodnotě 88 miliard korun druhý za vlastníkem investiční skupiny PPF Petrem Kellnerem s 310 miliardami korun, což je stejné pořadí jako před rokem.

Na Slovensku za Babišem na druhém místě skončil s výraznějším odstupem spoluzakladatel developerské skupiny HB Reavis Ivan Chrenko. Meziročně si polepšil o 80 milionů eur na 1,1 miliardy eur (28,2 miliardy korun). Za ním je spolumajitel finanční skupiny Penta Jaroslav Haščák.

Hodnota majetku 25 nejbohatších Slováků v žebříčku Forbes stoupla ve srovnání s minulým rokem o více než desetinu na téměř 13 miliard eur.

 

Právě se děje

Další zprávy