Nový žebříček kvality života: Česko si mírně polepšilo

Ekonomika Ekonomika
9. 4. 2015 16:45
Index společenského rozvoje vznikl jako doplnění hrubého domácího produktu a dalších ekonomických ukazatelů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Isifa/Thinkstock

Londýn/Praha - Nejkvalitnější život mají Norové a Švédové. Hned za nimi následují Švýcaři, Islanďané, Novozélanďané a Kanaďané. Vyplývá to ze žebříčku neziskové organizace Social Progress Imperative, který ve 133 zemích světa sleduje společenský a ekonomický rozvoj i úroveň životního prostředí.

Nejhůře v žebříčku dopadly Afghánistán (131. místo), Čadská republika (132. místo) a Středoafrická republika (133. místo).

Česká republika skončila na 22. příčce, oproti loňskému roku si o jedno místo polepšila. Umístila se lépe než sousední Slovensko (25. místo) či Polsko ( 27. místo).

Pořadí Země
1. Norsko
2. Švédsko
3. Švýcarsko
4. Island
5. Nový Zéland
6. Kanada
7. Finsko
8. Dánsko
9. Nizozemsko
10. Austrálie
...
22. Česká republika
25. Slovensko
27. Polsko
...
131. Afghánistán
132. Čad
133. Středoafrická republika

Zdroj: socialprogressimperative.org

Takzvaný index společenského rozvoje pro rok 2015 vznikl jako doplnění hrubého domácího produktu (HDP) a dalších ekonomických ukazatelů. Jednotlivé státy hodnotí podle výkonnosti v sociální oblasti i v oblasti ochrany životního prostředí. Hodnotí například osobní bezpečnost, výživu a základní zdravotní péči, přistup k základnímu vzdělání nebo míru osobní svobody.

HDP není klíčové

Výše HDP nepatří mezi klíčové faktory sociálního rozvoje, zdůrazňuje Michael E. Porter z Harvard Business School.

"Z indexu společenského rozvoje pro rok 2015 jsou dobře patrné nástrahy vyplývající z přílišné koncentrace na výši HDP jako takovou. Pokud země chtějí vybudovat pevné základy pro ekonomický rozvoj, musejí investovat nejen do ekonomických institucí, ale zejména do sociálního vývoje," uvádí Porter.

Například Kostarika (28. místo) s HDP na hlavu ve výši 13 431 dolarů dosahuje mnohem vyšší úrovně sociálního rozvoje než Itálie a Jižní Korea dohromady. A to přes to, že jejich HDP na hlavu je více než dvakrát tak vysoké (Itálie 34 167 dolarů a Jižní Korea 32 708 dolarů).

Naopak USA s 51 340 dolary HDP na hlavu si vedou poměrně špatně v mnoha oblastech poměřovaných indexem, včetně oblasti "zdraví a pocitu štěstí", což je staví až za země s nižším HDP na hlavu, jako je třeba Kanada (6. místo) a Velká Británie (11. místo).

V Česku je nízká kriminalita, úroveň školství pokulhává

Také Česká republika si v tomto žebříčku vede lépe než v porovnání čistě ekonomických ukazatelů. "To dokumentuje vyspělost české společnosti v ostatních oblastech. K dobrému umístění nám pomohly například nízká kriminalita a vysoký stupeň osobní bezpečnosti nebo zlepšení životního prostředí," říká ekonom společnosti Deloitte David Marek.

Naopak slabinou je podle něj česká úroveň školství a nízká míra tolerance vůči minoritám. "Větší pozornost těmto problémům by nás posunula nejen v tomto žebříčku, ale především zlepšila stav naší společnosti jako takové," dodává Marek.

 

Právě se děje

Další zprávy