Jihočeská dálnice D3 se prodloužila, přetížené trase z Prahy ale ještě dlouho neuleví

Petr Kučera Petr Kučera
12. 10. 2017 10:27
Dálnice, která má po úplném dokončení měřit kolem 170 kilometrů a spojit Prahu s Českými Budějovicemi a hranicemi s Rakouskem, se rozšířila o pět kilometrů na zhruba padesát.
Dálnice D3 je delší. Prodloužila se o dalších 5 kilometrů | Video: Aktuálně.cz

Veselí nad Lužnicí, Praha - Jihočeská dálnice D3 se rozrostla o další část. Od dnešního večera budou moci řidiči jezdit po 5,1 kilometru dlouhém úseku Veselí nad Lužnicí - Bošilec. Stavba přišla na téměř 635 milionů korun bez DPH.

Z dálnice, která má po úplném dokončení měřit kolem 170 kilometrů a spojit Prahu s Českými Budějovicemi a hranicemi s Rakouskem, je po dnešku v provozu zatím zhruba padesát kilometrů.

Mapa dálnice D3 Veselí nad Lužnicí - Bošilec
Mapa dálnice D3 Veselí nad Lužnicí - Bošilec | Foto: ŘSD

Nejnovější část prodloužila souvislý úsek, který začíná severně od Tábora a vede až k Veselí nad Lužnicí. Před 14 dny otevřelo Ředitelství silnic a dálnic zatím osamocený tříkilometrový úsek Borek - Úsilné na severním okraji Českých Budějovic.

V roce 2019 se mají otevřít dvě zbývající části mezi Borkem a Bošilcem. Obchvat Českých Budějovic ale bude hotov nejdříve v roce 2021, pokračování k hranicím s Rakouskem se má začít stavět v roce 2020.

Ve Středočeském kraji stavba D3 kvůli řadě průtahů ještě nezačala. V roce 2005 vláda po letitých sporech rozhodla, že dálnice povede z jižního okraje Prahy u Jesenice přes Posázaví, nebude tedy začínat "odbočkou" z přetížené D1 u Mirošovic jako dosavadní silnice první třídy.

Podívejte se na nový úsek pohledem Ředitelství silnic a dálnic:

Podívejte se na nový úsek D3 pohledem Ředitelství silnic a dálnic. | Video: ŘSD

Podle zatím posledních plánů by řidiči mohli jezdit po D3 z Prahy směrem k Táboru nejdříve v roce 2028. Do té doby slibuje ministerstvo dopravy alespoň rozšíření a rekonstrukci přetížené silnice první třídy mezi Mirošovicemi a Benešovem.

Dálnice D3 se rozšířila i na konci září o další 3 kilometry:

Česko má nový kus dálnice. Jihočeská D3 se rozšířila o 3 kilometry | Video: Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy