Nový úsek D4 zrychlí dopravu na jih Čech, prodlouží "strakonickou" dálnici

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
24. 9. 2017 12:12
Na prodloužení dálnice netrpělivě čekali hlavně lidé v Dubenci, kudy je dosud vedena veškerá doprava z Prahy na Strakonice nebo na Písek.
Podívejte se na video o stavbě D4.

Příbram - Nový úsek dálnice D4 na Příbramsku mezi Skalkou a křižovatkou se silnicí druhé třídy číslo 118 se otevře za dva týdny. Zprovoznění je plánováno 4. října. Informoval o tom mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Studecký.

Ke konci září má být také stavebně dokončen nový most přes D4 u mimoúrovňové křižovatky Skalka. Auta přes něj mohou jezdit už nyní, práce tam ale ještě neskončily.

Mapa nového úseku (klikněte pro úplné zobrazení)
Mapa nového úseku (klikněte pro úplné zobrazení) | Foto: ŘSD

Výstavba téměř pětikilometrového úseku D4 začala před dvěma lety a přišla na 417,5 milionu korun bez DPH. Na prodloužení strakonické dálnice netrpělivě čekali hlavně lidé v Dubenci, kudy je dosud vedena veškerá doprava z Prahy na Písek nebo na Strakonice a dál až na hraniční přechod ve Strážném. Nový dálniční úsek bude fungovat i jako obchvat obce a odvede z ní tranzitní dopravu.

Stavbaři vybudovali také nový most přes D4 u křižovatky Skalka, což si vyžádalo dlouhodobou uzavírku dálnice u 41. kilometru. Práce vyšly na 46 milionů korun a kromě demolice původního nadjezdu a výstavby nového zahrnovaly i úpravy mimoúrovňové křižovatky a odbočovacího pruhu na silnici první třídy číslo 18 ve směru od Příbrami.

"Pro provedení úpravy mimoúrovňové křižovatky bylo nutné na nezbytnou dobu uzavřít sjezd z D4 od Prahy na Příbram, tato etapa právě probíhá," uvedl Studecký. Po montáži svodidel má být příští týden v úterý sjezd z D4 od Prahy opět zprovozněn a zároveň odpočívadlo s benzinovou pumpou.

Do otevření prodlouženého úseku bude sjezd na D4 ve směru na Strakonice nadále uzavřen a jezdit se bude po silnici přes Dubenec. Ve směru na Prahu zůstane provizorní nájezd na D4 po souběžné silnici třetí třídy od Dlouhé Lhoty. Po zprovoznění nové dálnice již nebude třeba tento nájezd využívat a bude odstraněn. Z tohoto důvodu bude silnice třetí třídy od Dlouhé Lhoty uzavřena i po zprovoznění D4 přibližně do 20. října, dodal mluvčí.

Už v příštím týdnu - 27. září - se otevře také 3,1 kilometru dlouhý úsek dálnice D3 Borek - Úsilné na Českobudějovicku. Další rozestavěný úsek D3 Veselí nad Lužnicí - Bošilec (5,1 kilometru) se otevře 12. října.

Dálnice D8 je konečně průjezdná bez omezení. Projeli jsme ji. | Video: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy