Nový telefon Huawei je bez aplikací Googlu. Zákazníky naláká jen těžko, míní experti

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 29. 8. 2019 14:46
Nový vlajkový telefon čínské společnosti Huawei nebude kvůli obchodním restrikcím ze strany Spojených států vybaven populárními aplikacemi firmy Google, jako jsou Google Maps, YouTube nebo klíčový obchod Google Play. Informuje o tom server BBC.
Prezentace Huawei na červnovém veletrhu elektroniky v Šanghaji.
Prezentace Huawei na červnovém veletrhu elektroniky v Šanghaji. | Foto: Reuters

Podle zdrojů agentury Reuters hodlá Huawei nové vlajkové telefony Mate 30 představit 18. září v Mnichově, zatím však není jasné, kdy se přístroje začnou prodávat. Analytici upozorňují, že kvůli absenci aplikací firmy Google bude obtížné přilákat zákazníky.

Spojené státy v polovině května zařadily Huawei na černou listinu, což znamená, že americké podniky potřebují zvláštní povolení, pokud chtějí této čínské firmě dodávat své produkty.

Později Washington obchodní restrikce vůči Huawei prozatímně zmírnil. Mluvčí Googlu nicméně uvedl, že toto zmírnění restrikcí se netýká nových produktů, jako je právě Mate 30. Tento telefon tak podle něj nelze prodávat s licencovanými aplikacemi a službami společnosti Google.

To podle BBC znamená, že nový telefon firmy Huawei nebude mít přístup ani k obchodu Google Play, čímž by uživatelé mohli ztratit přístup i k aplikacím od jiných firem než od Googlu. "Ztráta Google Play znamená, že Huawei bude muset uživatelům zajistit jiný přístup k ostatním populárním aplikacím, jako jsou Facebook, Twitter a BBC News," uvedl technologický reportér BBC Chris Fox.

Operační systém Android vyvíjený společností Google je takzvaný open-source software, takže jej jakýkoliv výrobce telefonů může používat ve svých přístrojích. K používání samotných aplikací Googlu je však zapotřebí patřičná smlouva, píše BBC.

"Je možné vyrábět zařízení založená na Androidu bez zapojení Googlu. Amazon to dělá se svými tablety Fire, které neobsahují aplikace od Googlu. Budou však zákazníci chtít prémiový mobilní telefon, jenž nemá přístup k některým nejpoužívanějším aplikacím na světě?" zeptal se Fox.

Americké ministerstvo obchodu podle Reuters obdrželo přes 130 žádostí amerických firem o povolení dodávek pro Huawei, žádné povolení však zatím neposkytlo. Společnost Google neuvedla, zda požádala o povolení poskytovat firmě Huawei své aplikace. Již dříve však dala najevo, že by chtěla zůstat dodavatelem tohoto čínského podniku.

"Pokud nám to vláda Spojených států dovolí, bude Huawei pokračovat v používání operačního systému Android a jeho ekosystému. Jinak budeme pokračovat ve vývoji vlastního operačního systému a ekosystému," uvedla společnost Huawei.

Firma, která je druhým největším výrobcem chytrých telefonů na světě, tento měsíc představila svůj vlastní operační systém nazvaný Harmony. Zatím však o něm poskytla pouze málo informací a analytici příliš nevěří, že se nový systém dokáže stát životaschopnou alternativou Androidu.

 

Právě se děje

Další zprávy