Nový signál už chytí téměř polovina Čechů. Pokrytí pro další digitalizaci má být hotové za rok

ČTK ČTK
20. 4. 2017 16:47
Pokrytí televizní sítí DVB-T2 stouplo na 43 procent. Vysílání v takzvané přechodové síti se rozšířilo z Prahy do ostravského a brněnského regionu. Na jaře příštího roku má pokrývat 99 procent území České republiky.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Na druhou vlnu digitalizace je již signálem vybavena takřka polovina české populace. České Radiokomunikace zvýšily v dubnu pokrytí televizní sítí v novém standardu DVB-T2 z 26 na 43 procent obyvatel. Vysílání v takzvané přechodové síti se rozšířilo z Prahy do ostravského a brněnského regionu. Na jaře příštího roku má pokrývat 99 procent území České republiky.

V následujících měsících bude síť rozšiřována do dalších regionů, uvedly České Radiokomunikace v tiskové zprávě. Nová síť bude zajišťovat vysílání televizních programů komerčních televizních stanic i po roce 2020, kdy se předpokládá vypnutí současných sítí DVB-T. Česko přechází na standard DVB-T2 kvůli odebrání části televizních kmitočtů, které budou po roce 2020 vyčleněny pro mobilní datové sítě 5G.

Pozemní televizní vysílání přijímá více než 60 procent domácností v Česku a je to jediná platforma, která je pro diváky zdarma. Po zhruba pětinovém podílu mají satelitní a kabelová platforma, a další jednotky procent internetová platforma IPTV.

Souběžné vysílání, které České Radiokomunikace spustily, má lidem umožnit přechod na nový standard v rámci přirozené obměny televizorů. Stávající televizory budou moci používat do konce roku 2020.

"Do jara 2018 chceme pokrýt více než 99 procent území ČR a dát tak divákům čas na to, aby mohli na nové vysílání přirozeně přejít. Na trhu je nyní více než 800 certifikovaných televizorů a set top boxů, které umí nové vysílání přijímat a společně s výrobci pokračujeme v jejich testování," uvedl generální ředitel Českých Radiokomunikací Martin Gebauer.

Podle Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání, kterou loni schválila vláda, by při průměrné ceně 12 000 korun za nový přijímač a 600 korun za set-top box domácnosti vynaloží v rámci přechodu na nový standard téměř pět miliard korun.

Strategii přechodu na DVB-T2 obsahuje novela telekomunikačního zákona, kterou nyní projednává Sněmovna. Podle satelitních firem zákon obsahuje nedovolenou podporu pro České Radiokomunikace a další pozemní vysílatele.

Televize budou chtít za obsah a HD kvalitu zaplatit, říká šéfredaktor Digizone Jan Brychta o přechodu na DVB-T2. Divákovi to prý nic extra nepřinese. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy