Nový signál pro digitální televizi už naladí přes tři čtvrtiny obyvatel

ČTK ČTK
8. 9. 2017 15:30
V polovině září se zvýší pokrytí pro digitální televize již na 78 procent populace. Signál budou České radiokomunikace nově šířit z vysílačů Cheb - Zelená hora a Sušice - Svatobor.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: T-Mobile

Praha - České radiokomunikace v polovině září rozšíří televizní vysílání přechodové sítě DVB-T2 na Chebsko a Sušicko. Zvýší tak pokrytí na 78 procent populace, v polovině roku síť pokrývala zhruba dvě třetiny obyvatel.

Televizní signál budou České radiokomunikace nově šířit z vysílačů Cheb - Zelená hora a Sušice - Svatobor. Do konce letošního roku počítají s pokrytím 97,6 procenta a během prvního čtvrtletí 2018 bude signál dostupný pro 99 procent domácností. V přechodové síti nyní diváci naladí 14 programů a další by měly postupně přibývat.

Standard DVB-T2 umožňuje vysílat více programů ve vyšší kvalitě na nižším množství frekvencí. DVB-T2 umožní vysílání šesti celoplošných multiplexů místo dosavadních čtyř. Ukončení vysílání v dosavadním formátu DVB-T může vláda stanovit nejpozději na 1. únor 2021.

Přechod na DVB-T2 je nutný kvůli plánovanému uvolnění TV pásma 700 MHz pro mobilní sítě. Česko se zavázalo uvolnit nynější televizní pásmo 700 MHz pro mobilní datové sítě 5G do června 2020.

Souběžné vysílání v tzv. přechodové síti umožní domácnostem se na nový vysílací standard připravit. V současnosti vlastní TV přijímač nebo set top box pro DVB-T2 osm až deset procent domácností. Zemské vysílaní je hlavním způsobem příjmu TV signálu pro 60 procent populace.

Přechod na DVB-T2 má stát diváky podle odhadů vlády asi pět miliard korun za nákup nových televizních přijímačů nebo set-top boxů.

 

Právě se děje

Další zprávy