Studie ukazuje, že nájmy v Praze dále rostou. Podívejte se, které čtvrti podražily

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
Aktualizováno 26. 10. 2019 9:58
Nájmy v Praze zdražují, a to značně nerovnoměrně. Ukázala to nová analýza bydlení, kterou pro českou metropoli vypracovala firma Deloitte. Zatímco v roce 2014 zde rostla průměrná výše nájmů tempem necelých tří procent ročně, o tři roky později to bylo čtyřikrát rychleji a loni zdražování zpomalilo na zhruba čtyři procenta. Nejrychleji přitom v poslední době rostly nájmy na pražských sídlištích.
Foto: Ludvík Hradilek

Celkově se průměrné nájemné za metr čtvereční v Praze zvýšilo z 213 korun v prvním pololetí roku 2014 na 307 korun v první půlce roku letošního. Pronájem menšího bytu o rozloze 45 metrů čtvereční tak vyšel na 13 800 korun.

Průměrná výše nájmů rostla meziročním tempem 7,3 procenta, ukázala analýza Deloittu. Zdaleka největší "skok" v ceně nájmů přitom nastal před dvěma lety, kdy se cenová hladina v Praze zvýšila o 12,5 procenta.

Ceny nájemného - i když s menším zpožděním - totiž ve sledovaném období reagovaly zejména na růst prodejních cen bydlení, a to u novostaveb i přeprodejů starších bytů.

Nárůst cen vlastnického bydlení dosáhl svého vrcholu v roce 2016, kdy dosahoval až k osmi procentům, maximum u nájemního bydlení nastalo až o rok později.

Loni sice zdražování nájemného v Praze zase přibrzdilo, podle analýzy ovšem ne na dlouho. "Od relativního zpomalení růstu v prvním pololetí 2018 ale zdražování nájemního i vlastnického bydlení opět zrychlilo, byť nedosahuje hodnot předchozích let," připomíná zpráva.

  • Na následujících kartách se podívejte, které typy bydlení zaznamenaly největší zdražení nájemného a jak jsou na tom s jeho cenami vybrané pražské katastry.
 

Právě se děje

Další zprávy