Kradou nám inzeráty, tvrdí pracovní portál o novém konkurentovi

Tereza Holanová Tereza Holanová
23. 10. 2015 16:20
Skupina LMC, provozující portály Práce.cz a Jobs.cz, obvinila nový web ChciPráci.cz, že od ní "ukradla" desítky tisíc inzerátů. Některé nabídky přitom měla LMC nasmlouvané exkluzivně, což potvrzují i oslovené firmy. Zástupci nového portálu se k nařčení nevyjádřili.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Skupina LMC, která v tuzemsku provozuje služby Práce.cz a Jobs.cz, nařkla provozovatele čerstvě spuštěného portálu ChciPráci.cz, že bere data z její databáze.

"Drtivou většinu přebírají, v některých případech doslova vykrádají odjinud. Jen od nás bez našeho svolení vysávají řádově desítky tisíc pozic," říká o nové konkurenci mluvčí LMC Tomáš Ervín Dombrovský. Podle jeho odhadu jde zhruba o 30 až 40 tisíc nabídek.

Provozovatelé nového portálu ChciPráci.cz, který oficiálně představili ve čtvrtek, se k tomuto obvinění konkrétněji nevyjádřili.

Právě vysoká nabídka volných míst má patřit mezi hlavní výhody tohoto nováčka, za nímž stojí americký start-up Business Web Solutions LLC. Už nyní na webu inzeruje téměř 92 tisíc míst. Pro srovnání, na Práce.cz jich je necelých 60 tisíc a na Jobs.cz 15,6 tisíce.

"Některé pozice máme nasmlouvané exkluzivně a jsou umístěné například jen na Jobs.cz. Klienti si sami přejí, aby nebyly někde jinde," tvrdí Dombrovský, který ukázal i na konkrétní příklady, kdy našel inzerát u nové konkurence.

Jde třeba o pozici servisního technika výrobních linek, kterou nyní na ChciPráci.cz nabízí pražská společnost Begaservis. "Nikam jinam jsme ten inzerát nenabízeli, nedávali jsme to ani na úřad práce. Za reklamu jsme si zaplatili jen u Jobs.cz," potvrzuje jednatel firmy Miloslav Koutný. Totéž potvrdil i František Vrbovský z přerovské společnosti Meopta - optika.

"Je to protizákonné a budeme se bránit," dodává Dombrovský s tím, že LMC již zvažuje právní kroky.

Zástupci portálu ChciPráci.cz na konkrétní otázku, zda skutečně využili inzeráty z databáze konkurenční LMC, přímo neodpověděli. "Reakce konkurence nás nepřekvapuje, ale je zbytečná, protože respektujeme platnou legislativu. Náš projekt trh s pracovními portály dozajista změní. Trhu obecně škodí pouze příliš vysoké ceny a dominantní postavení," uvedl mluvčí Prokop Konopa. Podle něj nelze z obchodních důvodů zveřejnit, kolik inzerátů už provozovatelé portálu nasmlouvali sami a z jakých zdrojů převzali zbytek.

 

Právě se děje

Další zprávy