Nový plán pro Temelín. Postavíme jen jeden blok, říká Mládek

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
16. 7. 2014 12:12
Další nový jaderný blok chce podle ministra stát vybudovat v Dukovanech.
Jaderná elektrárna Temelín
Jaderná elektrárna Temelín | Foto: Thinkstock

Praha - V Temelíně by se měl dostavovat jen jeden nový jaderný blok namísto dříve plánovaných dvou. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka na tom ve vládě panuje shoda. Další nový jaderný blok chce podle něj stát vybudovat v Dukovanech.

"Zdá se být téměř konsensus, asi se už nevrátíme k výstavbě obou bloků v Temelíně, ale spíše to vypadá, že by byl jeden blok v Temelíně a jeden blok v Dukovanech," řekl Mládek.

"To je proto, že bychom rádi zachovali lokalitu v Dukovanech jako jadernou elektrárnu. Ona má povolený provoz do roku 2025," dodal. Poté musí elektrárnu posoudit Evropská komise a do roku 2035 by mohl být postaven v Dukovanech další blok.

Zatím podle Mládka není jasné, jestli by se soutěžilo o oba nové bloky v jednom tendru, nebo zvlášť.

Návrh nové Státní energetické koncepce, která by měla tento plán rozpracovat, by měl být podle premiéra Bohuslava Sobotky, který dnes zavítal na ministerstvo průmyslu a obchodu v rámci své bilanční cesty po jednotlivých resortech, připraven na začátku příštího roku.

Nově chtějí stavět i Korejci

Nový plán na dostavbu jaderných bloků přichází poté, co vláda na začátku letošního roku odmítla poskytnout ČEZu garance, a v dubnu tak energetická společnost zrušila tendr v celkové hodnotě zhruba 200 miliard korun na dostavbu elektrárny Temelín.

"V tuto chvíli není rozhodnuto nic v tom smyslu, jestli to bude stavět ČEZ, nebo nějaký státní podnik, nebo joint venture, to je všechno předmětem debat," řekl Mládek k dalším plánům s dostavbou jaderných bloků.

Do dalšího případného tendru by se každopádně mohlo přihlásit více zájemců než do toho původního. Jihokorejská média nedávno přinesla zprávu, že o stavbu reaktorů v Česku má zájem tamní státní společnost Kepco, která se prvního tendru nezúčastnila.

Premiér Bohuslav Sobotka se kvůli tomu ve středu sejde s ministrem zahraničí Korejské republiky Jun Pjong-se. "Podle mého osobního názoru, čím více uchazečů o výstavbu jaderných zdrojů v České republice bude, tím lépe, protože to vytváří konkurenční prostředí, které Česku může přinést pouze výhody," cituje Sobotku server iDnes.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy