Nový Metropolitní plán Prahy umožní využít brownfieldy, shodují se odborníci

ČTK ČTK
17. 4. 2018 16:08
Při zahušťování od centra k okrajům je třeba postupovat citlivě a zbytečně se nezbavovat zeleně, uvedli experti. Některým vadí to, že se Praha nechce rozvíjet do výšky.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Nový Metropolitní plán Prahy, jak ho navrhuje Institut plánování a rozvoje (IPR), umožní dobře využít brownfieldy, tedy nevyužité plochy na místě bývalých továren nebo skladů. Shodla se na tom většina odborníků, které dnes ČTK oslovila.

Při zahušťování od centra k okrajům je však třeba postupovat citlivě a zbytečně se nezbavovat zeleně, uvedli. Některým vadí to, že se Praha nechce rozvíjet do výšky. Podle dalších je na hodnocení dopadů zatím brzy.

IPR předal v pondělí návrh Metropolitního plánu Prahy magistrátu. Dokument bude možné od 27. června po 30 dní připomínkovat. Metropolitní plán by měl od roku 2023 určovat veškerou výstavbu v hlavním městě.

"Z realitního pohledu je velmi důležité, že IPR situaci řeší, protože stávající tempo výstavby především nových bytů je nedostačující a poptávka po bydlení v aglomeraci Prahy je velmi vysoká. V další řadě je také potřeba dbát na kvalitu života a zbytečně se nezbavovat zelených ploch," uvedl ředitel realitní kanceláře Bidli Ondřej Mašín.

Podle vedoucího nemovitostního týmu poradenské společnosti Deloitte Miroslava Linharta se o návrhu plánu ještě povede dlouhá diskuse. "Jsem ale rád, že tento návrh v sobě nese některé z hlavních tezí schválené strategie rozvoje Prahy. Tedy zahušťování města od centra k okrajům, zejména pak rozvojem brownfieldů. Je to důležité pro dosažení vyšší efektivity existující veřejné dopravy a občanské vybavenosti," podotkl Linhart.

Jan Zachystal z realitní kanceláře RE/MAX uvedl, že plánované odstranění některých stavebních uzávěr je jednoznačně pozitivní zpráva pro bytovou situaci v metropoli. "Brownfieldy, jako jsou například některé oblasti ve Vysočanech a třeba i nákladové nádraží Žižkov, jsou ideální příležitosti pro vybudování bytových komplexů v širším centru města bez zastavění zelených ploch," doplnil Zachystal.

Podle analytika společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy Metropolitní plán Prahy zpřehlední situaci kolem budoucí výstavby a stavebním firmám a developerům poskytne žádoucí autoritativní vodítko. "Zahuštění zástavby na úkor parků a zeleně nemusí být na škodu, pokud bude provedeno citlivě a s mírou. Přispěje totiž ke zmírnění tlaků na růst cen nájmů komerčních i rezidenčních nemovitostí," uvedl Kovanda.

Analytik BH Securities Štěpán Křeček podotkl, že nový územní plán vytváří nové regulace, které znemožní, aby se Praha rozvíjela do výšky. "V tomto ohledu tak nebudou následovány moderní světové metropole, které prostřednictvím výškových staveb řeší nedostatek prostoru," dodal Křeček.

Podle ředitele developerské firmy Ekospol Evžena Korce přišel návrh plánu až pět minut po dvanácté, neboť stávající územní plán se měl aktualizovat už v roce 2010.

"Návrh přináší několik pozitivních změn. Tou hlavní je důraz na revitalizaci brownfieldů, které jsou nyní strašákem mnoha lokalit," uvedl Korec. Plán se podle něj ovšem příliš soustředí na výstavbu v širším centru, lidé ovšem upřednostňují bydlení v okrajovějších částech Prahy s dobrou dopravní dostupností, doplnil.

Mluvčí developerské společnosti Finep David Jirušek uvedl, že na hodnocení návrhu je ještě příliš brzy. "Předpokládáme, že detailnější náhled na něj nám umožní až hlubší analýza. Tu zpracovávají nezávislí odborníci, které jsme za tímto účelem oslovili. I pro ně je nicméně analýza dokumentu velmi obtížná. Nezbývá než litovat obyvatel Prahy, kteří se v něm musí doslova ztrácet," dodal Jirušek.

 

Právě se děje

Další zprávy