Nový jízdní řád: Projděte si změny, které vás čekají při cestování s Českými drahami i soukromníky

Petr Kučera Ekonomika Petr Kučera, Ekonomika
Aktualizováno 9. 12. 2017 16:00
V noci ze sobotu na neděli začal platit nový jízdní řád na železnici. Projděte si hlavní novinky a změny, které vás od 10. prosince čekají při cestování s Českými drahami i jejich konkurenty.

"Západní expres" Praha-Plzeň-Cheb/Domažlice

Foto: Libor Fojtík

Nová expresní linka zajišťující rychlé spojení západních Čech s hlavním městem bude v provozu mezi Prahou a Plzní v hodinovém intervalu, v úsecích Plzeň-Cheb a Plzeň-Domažlice ve dvouhodinovém intervalu (počet spojů stoupne ze čtyř na sedm párů).

Expresy zvládnou cestu mezi Plzní a Prahou za stejnou dobu jako dosud Pendolino - tedy jednu hodinu a 25 minut. K dalšímu zkrácení jízdy (o přibližně 10 minut) dojde až v roce 2019 po zprovoznění nového tunelu u Plzně.

Pendolina v úseku Praha-Plzeň budou nově bez povinné rezervace, a tedy bez příplatku (obvykle) 35 korun. V úseku Plzeň-Cheb (Františkovy Lázně) mohli cestující jezdit bez místenky už nyní. Pendolina mezi Prahou a Chebem budou nově jezdit v takzvaném taktu a stanou se součástí Západního expresu (pravidelný spoj každou hodinu mezi Prahou a Plzní). Bonusy v první třídě klesnou ze standardu SuperCity na InterCity, takže cestující dostanou "jen" balenou vodu a denní tisk (dosud byla v ceně i káva, sekt či bageta nebo sendvič). Vodu a denní tisk dosud dostávali i cestující v povinně místenkové druhé třídě.

Denně mimo sobotu bude zavedeno nové večerní spojení mezi Prahou a Chebem. Z Prahy pojede ve 20:33, tedy přibližně o dvě hodiny později než současné poslední spojení do Chebu, a z Chebu směrem do Plzně a s přestupem dále do Prahy bude zajištěno poslední spojení přibližně v 19:35, tedy o jednu hodinu později než nyní.

U expresů Praha - Domažlice (Mnichov) bude obousměrně zavedena nová zastávka Holýšov, doba jízdy z/do Plzně bude cca 28 minut, z/do Prahy cca dvě hodiny.

Soupravy budou sestaveny z modernizovaných vozů ČD, ve směru Domažlice (Mnichov) také z modernizovaných vozů společnosti Länderbahn (Alex). Vlaky nabídnou klimatizované prostory, elektrické zásuvky, občerstvení formou minibaru a na trase Praha-Plzeň-Cheb také vyhrazené oddíly, například dětské kino.  

 

Právě se děje

Další zprávy