Nový autorský rekord: Obraz Cirkus malířky Toyen se v Praze prodal za 78 milionů

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
18. 4. 2021 17:59
Obraz Cirkus od malířky Toyen byl na nedělní aukci v pražském Mánesu prodán v sálu za 65,75 milionu korun. Informovala o tom Kateřina Sokolová z pořádající aukční síně Adolf Loos Apartment and Gallery. S aukční přirážkou, která činí 21 procent, nový majitel za dílo zaplatí 79,56 milionu korun.
Toyen, Cirkus, 1925
Toyen, Cirkus, 1925 | Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery.

Jde o nový autorský rekord avantgardní malířky v aukčním prodeji. Vyvolávací cena obrazu byla 23 miliony korun. Dílo z 20. let minulého století se na trh vrátilo 20 let od svého prvního aukčního prodeje, v červnu 2001 bylo vydražen za tehdy rekordních téměř 2,5 milionu korun.

Olejomalbu vytvořila Toyen v roce 1925, pochází z jejího vzácného, sběratelsky ceněného pařížského období. Reflektuje autorčiny malířské tendence při první cestě do francouzské metropole. "Je jedním z nejdůležitějších děl a ukázkou progresivního výtvarného jazyka, kterým Toyen značně předstihla vývoj světového malířství," popisuje ředitel aukční síně Vladimír Lekeš.

Toyen Cirkus poprvé vystavila v roce 1925 na proslulé světové výstavě 'L'art d'aujourd'hui (Umění dneška) v Paříži, společně s obrazem Přístav, který je nyní ve sbírce francouzského Centre Pompidou.

Tvorba Toyen zejména z tohoto tvůrčího období dosahuje na trhu světových rekordů, mezi sběrateli je žádaná. Podobné dílo Toyen nazvané Piková dáma pocházející ze stejného roku loni stejná aukční síň vydražila za tehdy rekordních 79 milionů korun.

O důležitosti plátna svědčí i fakt, že byl zařazen na obálku knižní novinky Magický věk. Obraz pochází z jedné z nejvýznamnějších českých sbírek.

 

Právě se děje

Další zprávy