Kellnerová je oficiálně nejbohatší Češkou. Podíly v PPF získaly i miliardářovy děti

Ekonomika Ekonomika
27. 9. 2022 15:54
Finanční skupina PPF zesnulého miliardáře Petra Kellnera má oficiálně novou majitelku, kterou se stala vdova Renáta Kellnerová. Ona a finančníkovy čtyři děti ve skupině nabyly majoritní podíl ve výši 98,93 procenta. Společnost to v úterý potvrdila v tiskové zprávě.
Renáta Kellnerová.
Renáta Kellnerová. | Foto: PPF

Skupina PPF oznámila, že 23. září nabylo právní moci usnesení příslušného soudu, jímž byla schválena dohoda o rozdělení pozůstalosti po Kellnerovi, který zemřel v březnu loňského roku.

Renáta Kellnerová, která je s majetkem za 265 miliard korun v čele žebříčku nejbohatších Čechů a Slováků týdeníku Euro, se tedy oficiálně stala majoritním akcionářem skupiny PPF s podílem 59,358 procenta. Každé ze čtyř dětí Kellnera je pak vlastníkem podílu ve výši 9,893 procenta.

"Všichni noví akcionáři se dohodli, že ve vztahu k veřejnosti budou zastupováni paní Renátou Kellnerovou. Na aktuální organizační struktuře skupiny PPF ani na způsobu jejího řízení se nic nemění," uvedl ve zprávě mluvčí PPF Leoš Rousek.

Informace přichází ve chvíli, kdy nový generální ředitel PPF Jiří Šmejc pracuje na změně nejužšího vedení skupiny. Hospodářské noviny v úterý uvedly, že ho rozšiřuje mimo jiné o manažery z Home Creditu či investiční společnosti Emma Capital. Ke změně dochází po odchodu Ladislava Bartoníčka z vedení, který si dál ve skupině zachovává dozorčí funkci.

Novým investičním ředitelem skupiny se stal Didier Stoessel, který zároveň vede mediální skupinu CME, napsaly HN. Nejužší vedení PPF v investičním výboru nově doplnil Ondřej Frydrych, který je s byznysem PPF propojený už dlouhá léta.

Nově ustavený investiční výbor PPF je podle HN nyní sestavený ve formátu 7+1 - sedm exekutivních rolí a jeden observer, tedy pozorovatel, kterým je Bartoníček. Ten se postupně v tichosti stáhl ze všech výkonných funkcí a jeho role zůstává dozorová. Vedle Šmejce a Daniela Křetínského je členem poradního výboru rodiny Kellnerových. Do pražského sídla firmy chodí jen velmi zřídka a řeší se i vyplacení jeho minoritního akcionářského podílu, uvedly dále HN.

 

Právě se děje

Další zprávy