Novou komisi k důchodové reformě povede Martin Potůček

Petr Kučera Jiří Hovorka Petr Kučera, Jiří Hovorka
28. 3. 2014 15:15
Pětašedesátiletý nestraník působí jako poradce ČSSD pro sociální a daňovou politiku.
Foto: ČSSD

Praha – Nově vznikající komisi pro přípravu důchodové reformy povede Martin Potůček, profesor Fakulty sociálních věd Karlovy univerzity a vedoucí Centra pro sociální a ekonomické strategie. Potvrdila to ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová (ČSSD).

"Nabídku paní ministryně jsem přijal," řekl Potůček online deníku Aktuálně.cz. Pětašedesátiletý nestraník působil už před volbami jako poradce ČSSD pro sociální a daňovou politiku. Od letošního roku patří do týmu poradců premiéra Bohuslava Sobotky.

Členy komise mají navrhnout předsedové všech parlamentních stran i některé odborné instituce, o konkrétním složení zatím není rozhodnuto. "Vše je zatím teprve v přípravné fázi. Osobně je pro mě důležité, aby tam byli především kompetentní odborníci,“ říká Potůček.

Marksová Tominová chce, aby v komisi byli vedle zástupců vlády i opozice také demografové, ekonomové, sociologové či zástupci odborů a zaměstnavatelských svazů.

Cílem komise bude podle Potůčka připravit dlouhodobé řešení důchodového systému – tedy takové, které přežije jedno volební období.

Změny od roku 2017?

O další důchodové reformě, která má platit od roku 2017, hovoří koaliční smlouva. Má upravit systémy zdanění práce a důchodů s cílem „zajistit výplaty důstojných penzí, posílit princip zásluhovosti, narovnat transfery mezi rodinou a společností a zastropovat věk odchodu do důchodu".

Potůček vystudoval filozofii, matematiku, politologii a sociologii na brněnské Masarykově univerzitě.  V letech 1998 až 2006, tedy za vlády ČSSD, pracoval jako poradce ministrů práce a sociálních věcí, v letech 2002 až 2004 i jako poradce předsedy vlády – tehdy Vladimíra Špidly.

Koaliční vláda ČSSD, ANO a TOP 09 chce zrušit takzvaný druhý pilíř důchodového systému, který od loňského roku zavedl kabinet vedený Petrem Nečasem (ODS) jako hlavní část své penzijní reformy. Druhý pilíř, umožňující vyvedení části povinných odvodů ze státního systému na soukromé účty, má skončit od roku 2016. Naspořené peníze se zřejmě spojí s třetím pilířem, tedy penzijním připojištěním.

Přečtěte si loňský rozhovor s Martinem Potůčkem o změnách v důchodovém systému.

 

Právě se děje

Další zprávy